Szombaton a pozsonyi utcák ismét elmerülnek a fények világában. Idén már a második alkalommal kerül megrendezésre Európa legnagyobb és leglátogatottabb kortárs művészeti rendezvénye, mely a Fehér éjszaka nevet viseli. A fesztivál szombaton este a Tyrš rakparton, a pozsonyi Októberfest keretén belül ragyogtatja be fényeivel az utcákat.

 

 

Idén a megyei középiskolásokat is bevonták az eseménybe

 

„A mi célunk közé tartozik az, hogy támogassuk és fejlesszük a kulturális turizmust. Jelenleg a Fehér éjszaka rendezvény újdonsága közé tartozik az, hogy  kapcsolatot létesítettünk olyan megyei középiskolákkal, akik önkéntesként működnek közre ebben a kulturális rendezvényben. Az ő céljuk az, hogy az összes látogatót informálják az esemény alatt“

 

 hirdetes_300x300  

mondta Agáta Mikulová, a Pozsonyi Önkormányzati Kerület Idegenforgalmi osztályának vezetője.

 

bratislava-biela-noc
Fotó: topky.sk

 

Éjszakába nyúló művészet és mulatság várja a látogatókat

 

A Fehér éjszaka elnevezésű esemény szombaton (október 8.), a pozsonyi Októberfest keretén belül veszi kezdetét a Tyrš rakparton, mégpedig este 19 órától. A Pozsonyba látogatók éjjel két óráig csodálhatják azt az 52 művészi projektet, melynek keretén belül a kortárs művészetet egy éjszakára kihozzák az utcákra, terekre, a szabad természetbe, a parkokba.

 

A sötétben hang- és fényinstallációkat láthatunk, de nem hiányozhat a digitális művészet, a mapping, a performace, valamint a koncertek és a tánc sem.

 

biela-noc-pyramida-rozhlas-rtvs-nestandard2
Fotó: SITA

 

A fesztivál művészeti igazgatója, Zuzana Pacáková elmondása szerint ezen az érdekes és nem mindennapi rendezvényen összesen kétszáz szereplő vesz részt Szlovákiából és külföldről egyaránt.

 

 

Pavol Frešo pozsonyi megyefőnök úgy véli,hogy a Fehér éjszaka az egyik legjelentősebb események közé tartozik Pozsonyban. A rendezvény napjaink művészetét viszi az utcára, ami az emberekhez a legközelebb áll.

 

 

Körkép.sk/teraz.sk/visitbratislava.com

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!