A Csemadok Ajnácskői Alapszervezete, sorrendben 13. alkalommal szervezte meg Ajnácskőn a Váraljai Fesztivált. A kétnapos rendezvény az idén is gazdag programmal várta az érdeklődőket, akik szép számban éltek is a lehetőséggel.

 

dsc_4938
A névadó Ajnácskő vára. Felvétel: Puntigán József.

 

img_9202
Ajnácskői fotósok. Felvétel: Ádám Sándor.

 

dsc_5114
Kiállítási részlet. Felvétel: Puntigán József.


A fesztivál az ajnácskői Katolikus Templom alterében összeállított Beszélő szülőföldem c. fénykiállítás megnyitójával vette kezdetét. Ezen Rabec László, Hrabec Gergely, ifjabb és idősebb Ádám Sándor és  Mikó Alexandra a községet és környékét bemutató felvételei láthatóak. A fényképészeket Szamos Zsuzsa, a Csemadok Ajnácskői Alapszervezetének volt elnöke mutatta be.

 hirdetes_810x300  

A kiállításhoz kapcsolódott a Medvesi Fotós Maraton első évfolyamának legjobb felvételeiből összeállított fényképkiállítás is, melynek anyagát id. Ádám Sándor mutatta be. A kultúrműsorban a Röpülj Páva népdalverseny résztvevői és győztesei a bátonyterenyei Haraszti ikrek, azaz Haraszti Júlia és Haraszti Mária léptek fel.

 

img_9211
Haraszti-ikrek, Bátonyterenye. Felvétel: Ádám Sándor.

 

A megnyitót követően a résztvevők innen a templom melletti kopjafánál az aradi vértanúkra emlékeztek. Beszédet mondott Mikó Alexandra, a Csemadok Alapszervezet elnöke, felléptek a  helyi iskola tanulói valamint Vadkerti Imre is.

 

13-varaljai-fesztival-plakat
A rendezvény plakátja.

 

Az első nap Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid „Száll sólyom szárnyán“ című koncertjével ért véget. Mint azt kérdésemre Ádám Sándor, a rendezvény egyik szervezője elmondta, régen élt ilyen megható, lelkeket felemelő koncertet. A három énekest többször visszatapsolta a kultúrotthon teljesen megtelt nézőközönsége.

 

dsc_5139
A turistatalálkozó résztvevői. Felvétel: Puntigán József.

 

Részben kapcsolódott a rendezvényhez a turisztikai világnap alkalmából megrendezett turista találkozó, melynek a rendezvény másnapján ugyancsak Ajnácskő  adott otthont.

 

dsc_5134
Baranta bemutató a labdarúgó pályán. Felvétel: Puntigán József.

 

A fesztiváli program másnap kora délután a labdarúgó pályán a Felföldi Baranta Szövetség péterfalvi bemutatójával kezdődött. A különböző harci és ügyességi feladatokat a csoport edzője és vezetője Kopecsni Gábor irányította.

 

dsc_5151
Ladóczki Vilmos,bőrdíszműves. Felvétel: Puntigán József.

 

A fesztivál a kultúrotthonban megtartott műsorral zárult. A kultúrház előterében Ladóczki Vilmos bőrdíszműves karkötőivel és egyéb díszműves termékeivel hódította meg az ifjak szívét.

 

dsc_5169
Motolla Kézműves Kör. Felvétel: Puntigán József.

 

A másik teremben a füleki Motolla Kézműveskör tagjai vezettek ugyancsak sikert aratott foglalkozásokat.

 

dsc_5154
Mikó Alexandra. Felvétel: Puntigán József.

 

A gálaműsort Mikó Alexandra, a Csemadok Alapszervezet elnöke nyitotta meg.

 

Közös feladatunk, hogy értékeinket a jövőben is megtalálhassuk, saját, természetes közegükben, azokon a tájakon, ahol születtek,  azokban a közösségekben, amelyek megalkották és máig ápolják őket. … A népművészet mellett szabad teret adunk minden másnak is, mert a régiónkban rengeteg felfedezetlen tehetség él, akik csak arra várnak, hogy hallhassák, láthassák őket.”

 

– mondotta többek között.

 

dsc_5157
Molnár Tímea. Felvétel: Puntigán József.

 

A műsort  Molnár Tímea vezette, aki a fellépőket is bemutatta. A műsorban bemutatkoztak a helyi óvodások és az ajnácskői alapiskola tanulói (Donnauer Emma, Jakub Ádám mesemondók), az Almágyi Alapiskola citerazenekara,  a Tajti menyecskék asszonykórus, a Gömöri Kisrózsák,  Benko Fruzsina Brobála (Síd, népdal),  Jakab Levente (harmonika), a füleki gimnázium diákja, a Détéri Asszonykórus,  Chovan Lilla és Kunya Gyula (ének, gitár) és az egerszalóki  Tekergő zenekar. A fesztivált záró táncházat a Tekergő zenekar vezette.

 

dsc_5166
Ajnácskői óvodások. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

 

Nyitókép: Ádám Sándor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!