49 éve, 1967. október 17-én mutatták be a Hair című musicalt New Yorkban, az off-Broadway-en lévő Public Theatre-ben. Feiszt György, szombathelyi történész így emlékezik vissza az ominózus eseményre:

 

Egy korszak, egy életérzés, egy generáció kiáltványa. Minden idők talán legismertebb és legkultikusabb musicaljét a „Hair”-t 1967. október 17-én mutatták be a Broadway-n.

 

Bár a darabot szinte mindenki a Milos Forman 1979-ben készült világhírű filmjéből ismeri. Az a 60-as évek hippie kultúrája, a szexuális forradalom és egy új színpadi műfaj, a rock musical egyetemes jelképeként írta be magát a világ színháztörténetébe.

 

A „Hair” egy valójában tipikus 20. századi amerikai történet, amely mondanivalójában univerzálisnak és mindig mainak tekinthető. A darab a hippi korszak sűrűjébe kalauzolta el nézőit, melyben szerelem, csábítás, életvidámság, zene, tánc és kábulat mellett az igaz barátság is szerepet kap; az őszinte tiszta önfeláldozással egészen a halálig.

 

A „Virágok kora”, a „Vízöntő kora” szöges ellentétévé vált a kegyetlen és szörnyű vietnami háborús időszaknak és a szabadságot, a békét és a boldogságot állította szembe a társadalom képmutatásával, konvencióival, a faji előítéletekkel és a fiatal emberek értelmetlen halálával.

 

„Pazar, fincsi, friss, meredek, kész őrület!” – ezekkel a szavakkal méltatta 1967-ben korának befolyásos kritikusa, Clive Barnes a The New York Timesban az „Év Musicaljét”, miután szó szerint bódultan kitámolyogva a színházból még éjjel megírta a Broadway-en eredetileg „The American Tribal Love-Rock Musical” címen játszott attrakcióról szóló beszámolóját. Barnes, a hat szóval immár öt évtizede megalapozta a „Hair” hírnevét.

 

 

Forrás: facebook

Nyitókép: http://indianapublicmedia.org/

 hirdetes_300x300  

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!