Az elmúlt hétvégén 9. alkalommal rendezték meg Losoncon és Füleken a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválját. Célja a megzenésített versek népszerűsítése, lehetőséget teremteni a műfajban dolgozó együttesek és szólisták számára az országos szintű bemutatkozásra.

 

A rendezvénynek kétévente Fülek és környéke ad otthont. Talán a legfontosabb küldetése, hogy segítse a kezdő, tehetséges és kreatív fiatal zenei előadókat, szakmailag segítse bemutassa a szélesebb értelemben vett nagyközönségnek, fellépéseket biztosítson a számukra.

 

dsc_5349
Demecs Anita, Hajdók Hajnalka, Galcsík Károly – megnyitó Losoncon. Felvétel: Puntigán József.

 

A fesztiválra két kategóriában lehetett jelentkezni. Önálló műsorral rendelkező előadók és együttesek valamint kezdő előadók és együttesek. A jelentkezések alapján nyolc csoport ill. szólista kapott lehetőséget arra, hogy Füleken, a Városi Művelődési Központban megrendezett színvonalas gálán bemutatkozzon.

 hirdetes_400x285  

 

Fő szervezője a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya,  idei társzervezői a losonci Nógrádi Művelődési Központ valamint a Csemadok losonci és füleki alapszervezetei voltak.

 

dsc_5364
Kelemenék Losoncról. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei fesztivál Losoncon a Franz Táncteremben és Sörfőzdében beharangozóval és táncházzal vette kezdetét. A Franz Söröző és Táncterem az év elején nyílt meg és a gasztronómiai kínálata mellett rendszeresen színvonalas koncerteknek és találkozónak is otthont ad, s mint ilyen a város egyik leglátogatottabb intézménye. Ez volt az első alkalom, amikor mindez magyar nyelven zajlott. Teszem hozzá telt ház előtt, sikerrel.

 

dsc_5401
Apa (Viszlai Tibor) és leánya a Mona Lisa Mosolyából. Felvétel: Puntigán József.

 

A megjelenteket a Csemadok Nógrádi Választmánya és a Losonci Alapszervezete nevében Demecs Andrea, a Csemadok Losonci Alapszervezetének elnöke és Galcsík Károly a Nógrádi Választmány titkára üdvözölték.

 

dsc_5526
Varga Norbert és Varga Lia. Felvétel: Puntigán József.

A műsorban először a verséneklés kiváló losonci képviselői, Kelemenék mutatkoztak be, akik  művészetükkel már számos fesztiválon is elismerést arattak.

 

dsc_5452
Dobroda zenekar. Felvétel: Puntigán József.

 

A szepsi Mona Lisa Mosolya zenekar két oldaláról mutatkozott be. Apa és leánya először egy magyarországi szlovák költő, Gregor Papupeček megzenésített verseit énekelte el magyar és szlovák nyelven, majd egy javarészt ismert dallamokból összeállított „buli” következett.

dsc_5469
Táncház. Felvétel: Puntigán József.

 

Az estet, a helyszínen inkább csak hírből ismert táncház zárta, melyet a füleki Rakonca Néptáncegyüttes vezetői, Varga Lia és Varga Norbert  vezettek. A zenét a salgótarjánból érkezett Dobroda zenekar biztosította.

 

demecsa
Demecs Andrea. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A szombat esti,  Füleken a Városi Művelődési Központban  megrendezett gálaműsort Demecs Andrea és Hajdók Hajnalka  vezették. Egy nagyon szép, az esthez minden tekintetben illő gondolatsorral útjára indítva azt:

Bármely gondolat, bármiféle érzés uralkodik el rajtam, mindig találok olyan verset a kedvencek között, ami pontosan a pillanatnyi hangulatomat tükrözi. Bár úgy tartják, hogy a vers olvasása kizárólag a versre és az olvasóra tartozik, mégis vágyom arra, hogy ezt az élményt másokkal is megosszam. Bennem a versek zenére kelnek, és így – végre annyi évszázad után – megtalálják valódi önmaguk. Nekem semmi más dolgom nem maradt, mint meghívni a hallgatókat a zene szárnyain egy „hangulatutazásra”  az irodalom és költészet világába.

kozonseg
Fülek, gálaműsor. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

Ünnepi köszöntőt mondott Szvorák Zsuzsa, a Csemadok Nógrádi Választmányának tagja, a Füleki Alapszervezet elnöke.

 

A műsorban a füleki Broslevél Együttes, a rozsnyói Endorfin, a szesztai Molnár István, a szepsi Zekeres, a kassai A.F.F., a szepsi Mona Lisa Mosolya, a losonci Kelemenék, mutatkoztak be. A műsort a gála meghívott vendég együttese, a Magyarországról érkezett Motiva zenekar koncertje fejezte be.

 

broslevel_fulek
Broslevél. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A füleki Broslevél (jelentése a pásztorkultúrából ismert broskenyérfa levele) zenekar a 2015. november 17-én Burovincz Laura vezette gitárszakkörből nőtte ki magát.  Saját szerzeményű versek megzenésítésével, az archaikus, a magyar népi kultúra vokális világának a megismerésével foglalkoznak.

endorfin
Endorfin. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A rozsnyói Edorfin együttes 2012-ben alakult. Saját dalaik közreadása mellett kortárs és örökzöld magyar dalok átdolgozásával foglalkoznak.

nolnar_istvan
Molnár IStván. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A Szesztáról érkezett Molnár István az 1980-as évektől foglalkozik versek megzenésítésével. Hosszú ideig zenekarral, néhány hónapja önállóan, saját gitárkísérettel, szólistaként lép színpadra.

aff_kassa
Zekeres. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A szepsi Zekeres az ottani Művészeti Alapiskola mellett alakult meg három évvel ezelőtt. A Tompa Mihály Országos versenyen ezüst és bronzsávos minősítéseket kaptak.

aff
A.F.F. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A kassai A.F.F. azaz After Friday Forver  két éve alakult. Kiváló tudásukat jelzi, hogy idén a Tompa Mihály Országos versenyen a megzenésített versek kategóriájában aranysávos minősítést kaptak, s 2017-ben meghívást kaptak Tatabányára a XII. József Attila Nemzeti Vers- Énekelt vers és Prózamondó versenyre.

rozsnyo
Mona Lisa Mosolya. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A szepsi Mona Lisa Mosolya négy évvel ezelőtt alakult meg, versénekléssel három éve foglalkoznak. Azóta rendszeres résztvevői irodalmi rendezvényeknek, falunapoknak. Az együttes ismert gitáros zeneszerzője Viszlai Tibor a fesztivál visszajáró vendége.

kelemenek
Kelemenék. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A losonci Kelemenék 2006-ban alakult a család három tagjából, apa és két leánya (Gábor, Zsófia, Bernadett). Jeles eredményeik közé tartozik a vajdasági Zentán elért 3. helyezés (2007),  a nagymarosi Misztrál dalnokversenyen elért 3. helyezés (2008), a budapesti Kaleidoszkóp Nemzetközi Fesztiválon elért 1. hely, a Tompa Mihály Országos versenyen elért 1. helyezés (2010). Zenés CD-jük  2008-ban jelent meg.

motiva
Motiva. Felvétel: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma.

 

A Motiva zenekar közel tíz éves pályafutásra tekint vissza. Népi hagyományukon alapuló, de populáris hangzású zenéjükkel a szomszédos  európai országok mellett Oroszországban és az Amerikai kontinensen is sikerrel szerepeltek.

 

Puntigán József

 

Nyitókép: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya albuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!