2016/17-es évad második premierje, Székely Csaba Bányavakság című tragédiája, melynek bemutatójára először 2016. október 28-án kerül sor Komáromban, két okból is különleges.

 

Az egyik, hogy a két testvérszínház, a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház fennállásuk óta először hoznak létre közösen egy színházi előadást. Természetesen többféle együttműködésre került már sor a szlovákiai magyarság két hivatásos színháza között, de mindig csak az egyik színház neve fémjelezte a létrejött produkciót. Most teljesen egyenrangú félként egy olyan előadás születik majd, mely egyaránt lesz kassai és komáromi.

 

 

 hirdetes_810x300  

A Bányavakság alkotó csapata is ennek jegyében állt össze: két színész – Tóth Tibor és Fabó Tibor Komáromból, két színésznő Kassáról: Vasvári Emese és Lax Judit, s Benkő Géza ötödikként, aki mindkét társulatban játszott már, jelenleg szabadúszó.

 

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Gadus Erika, mindkét színházban visszatérő munkatárs. Kántor Kata, a kassai színház koreográfusa segített a mozgásjelenetek beállításában, az előadás dramaturgja: Forgács Miklós, zenei vezető: Lakatos Róbert. Tehát a két színház társulatából, művészei közül jött létre egy olyan csapat, melynek tagjai ismerik ugyan egymást, de ilyen felállásban még nem dolgoztak együtt.

 

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első részét két évvel ezelőtt mutatta be a Komáromi Jókai Színház. A komáromi−kassai együttműködés jegyében most a sorozat második része, a magyar−román együttélés problémáit is taglaló Bányavakság kerül bemutatásra Czajlik József rendezésében.

 

foto-57

 

Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba a Bányavakságban. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki.

 

A Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.

 

foto-105

 

A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért.

 

A fullasztó, fojtogató, mindennek csak a látszatát kínáló világban inspiráló disszonanciával köszön vissza a két előkép Martin McDonagh és Anton Pavlovics Csehov drámai világa. A mcdonagh-i kegyetlenség és a csehovi ábrándosság legerősebben a szituációk és a szöveg humorában mutatkozik meg, s bár olykor féktelen és tiszteletlen, mégiscsak emberivé teszi ezt a teljesen kiüresedett, lelketlen létpangást.

 

Körkép.sk , Komáromi Jókai Színház

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!