November 9-től a somorjai városház előcsarnokában megtekinthető Juhász Tibor somorjai festőművész Mátyás királyról készített festménye.

 

A szoboravatás a programok kicsúcsosodása lesz

 

Vasárnap, azaz november 13-án 15.00 órakor leplezik le Mátyás király szobrát a városi hivatal és a posta közötti területen.

 

 hirdetes_810x300  

Mátyás király 550 éve járt Somorján egy vadászat keretében, és ekkor két napot töltött a városban, szállását pedig a városháza melletti épületben biztosították be. Mivel Somorja büszke arra, hogy az európai történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodója tiszteletét tette a városban, ezért az idei év a látogatás évfordulójának jegyében zajlott, melynek keretében több programot szerveztek, és ezek kicsúcsosodása lesz a szoboravatás.

 

somorja-sk_keepmatyas
Juhász Tibor: Mátyás király Somorján (fotó: Somorja.sk)

 

Sajnos a somorjai lakosság egy része tiszteletlenül viszonyult ahhoz a hírhez, miszerint Mátyás, az igazságos szobrot kap Somorján, mindez pedig a nemzetiségi kérdés boncolgatásához vezetett. Mátyás uralkodásának idején – pontosabban 1458 és 1490 között – a nem magyarok száma 20 százalék körül mozgott, ennek következtében kijelenthető, hogy ha a szlovákok is komolyan vennék történelmüket – miszerint elődeik itt éltek -, akkor elismerően kellett volna bólintaniuk, hiszen Mátyás az ő, valószínűleg magyar elődeik királya is volt.

 

 

Mivel a somorjaiak rendkívül fontosnak vélik, hogy Mátyás szobrát méltóságteljesen avassák fel, ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki csak teheti, jöjjön el november 13-án a városháza elé.

 

Forrás: somorja.sk/Facebook

Nyitókép: cultura.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.