A rendező Mindenki című alkotása bekerült az Oscar-jelölésre esélyes tíz kisjátékfilm közé. A 25 perces kisfilm jelölése azért is nagyon fontos, hiszen 53 éve nem jutott magyar film ilyen közel az Oscarhoz a legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájában.

 

A legjobb rövidfilm kategóriájában kétféleképpen válhat egy film Oscar-jelölésre alkalmassá: bizonyos rangos filmfesztiválokon nyert díjjal (ezek közé tartozik a tokiói Short Shorts is, melyen idén júniusban győzött), illetve azzal, ha a filmet bemutatják egy Los Angeles-i moziban.

 

Az Origo minikritikája a filmről:

 

„Szíven üt ez a kisfilm, ami azt mutatja be, hogyan képesek éppen a gyerekek szembeszegülni a logikusként tálalt szisztémának, hogyan lesznek ők a hősök, az egyedüli ép elméjűek. A Mindenki egy olyan világban játszódik, ahol mindenki kiáll egymásért, ahol a gyereket megszégyenítő tanár többszörösen visszakapja a megaláztatás fájdalmát. Mindezt a kilencvenes évek ma már ártatlannak tetsző, idilli kisvárosi közegében, a Kölyökidő és a Cimbora korszakában.

 hirdetes_810x300  

 

Kedves és tisztességes film a Mindenki, ügyes gyerekszereplőkkel és finom nosztalgiával (amit elsősorban a kiváló jelmezek idéznek elő). Remek helye lenne az M2 vasárnapi matinéjában, de még jobb lenne, ha sokkal több és hosszabb tévéfilm, ifjúsági film készülne ugyanebben a szellemben, tempóban és ízléssel, amik öröknek hitt értékeket közvetítenek a fiatal közönségnek. Mert ez például a magyar film még mindig kiáltó hiányossága.”

 

Budapest, 2016. november 26. Deák Kristóf filmrendezõ Budapesten 2016. november 25-én. A rendezõ Mindenki címû alkotása bekerült az Oscar-jelölésre esélyes tíz kisjátékfilm közé. MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2016. november 26.
Deák Kristóf filmrendezõ Budapesten 2016. november 25-én. A rendezõ Mindenki címû alkotása bekerült az Oscar-jelölésre esélyes tíz kisjátékfilm közé.
MTI Fotó: Kallos Bea

 

MTI, Port.hu., Origo.hu

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!