A zsűri döntése nyomán Erdélyi Luca, a Sarjú Banda, Molnár Bence és a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes, míg a közönség szavazataival a Mérai Cifra Néptánccsoport jutott tovább a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor első középdöntőjéből, amelyet pénteken élőben közvetített a Duna televíziócsatorna.

 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos volt.

 

A Csali Gyermek Néptáncegyüttes a somorjai Csemadok alapszervezete és a Városi Művelődési Központ alá tartozik, akiknek a pénteki műsorban, bár rengeteg támogatást kaptak sms-ben, mégsem volt rá szükségük, hiszen a zsűri juttatta őket tovább köszönhetően szenzációs produkciójuknak.

 

 hirdetes_810x300  

A koreográfia neve Magyarbőd 1967 volt, utalva arra, hogy a Kassa-vidéki járásban az 1966/67-es évben működött utoljára magyar osztály.

 

Budapest, 2016. december 3. A zsûri tagjai: Tímár Böske, Agócs Gergely, Sebestyén Márta, Sebõ Ferenc, Kocsis Enikõ és Berecz István (b-j) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élõben közvetített Fölszállott a páva címû népzenei és néptánc tehetségkutató verseny elsõ középdöntõjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 2-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2016. december 3.
A zsûri tagjai: Tímár Böske, Agócs Gergely, Sebestyén Márta, Sebõ Ferenc, Kocsis Enikõ és Berecz István (b-j) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élõben közvetített Fölszállott a páva címû népzenei és néptánc tehetségkutató verseny elsõ középdöntõjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 2-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

 

A zsűriből Kocsis Enikő dicsérte először a Csalit, név szerint kiemelte Nagy Myrtillt és Madocsai Imrét, akik szerinte nagyon egészségesen kezelik a gyerekekre oly jellemző fesztelen előadásmódot, mely a Csalit jellemzi – írja a somorja.sk.

 

Agócs Gergely is nagyon büszke volt a csapatra. Elmondta, hogy nagyon jó üzenete volt a koreográfiának, utalva az utolsó működő magyar osztályra, melyet 1968-ban megszüntettek, és utalt rá, hogy ennek következtében ma már nagyon sok nagymama nem tud magyarul beszélni az unokáival. Kiemelte, nagyon fontos, hogy felvidékiek felvidéki táncot táncoljanak és ugyanilyen fontos, hogy ha van rá lehetőség, akkor ezt a Magyarországon is bemutassák.

 

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottunk arra, hogy továbbjuthaunk. Két néptáncegyüttes volt a mezőnyben, így láttuk az esélyt, titokban reménykedtünk is benne, hisz tudtam, hogy erősek vagyunk, jó a csapat, erős a koreográfia, de hangosan nem mertük ezt kimondani természetesen.“

– kezdte Nagy Myrtill, a Csali vezetője.

 

„A gyerekekkel nagyon elégedett vagyok, és ami fontosabb, Ők is nagyon örülnek. Amikor kiderült, hogy továbbjutottunk, kijött belőlük minden, hiszen a próbákon azért kemények voltunk mi is velük, mondogattuk nekik, hogy húzd ki magad, emeld magasabbra a lábad, stb., szóval rengeteg munka van ebben a produkcióban, s most a továbbjutás lett a munka gyümölcse. Így amikor megtudták, hogy továbbjutottak, euforikus örömben törtek ki.“

– folytatta a somorjai Városi Művelődési Központ igazgatónője.

 

A Csali a döntőre Vág-garamközi táncokkal készül, Kéménd, Tardoskedd, Martos környékéről.

 

A műsorban 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

 

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a két, egyenként 12-12 produkciót felvonultató középdöntőt követően december 16-i döntőben választják ki kategóriák győzteseit.

 

MTI, somorja.sk

Nyitókép: mti.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!