Maren Ade műve, a Toni Erdmann című alkotás kapta a legtöbb díjat az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Wroclavban.

 

Győztek az európai filmgyártás legjobbjai 

 

A német-osztrák koprodukció elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb forgatókönyvnek, valamint az osztrák Peter Simonischek és a német Sandra Hüller révén a legjobb színésznek, illetve színésznőnek járó díjat is.

 

 hirdetes_810x300  

A vígjátékok között Hannes Holm svéd-norvég koprodukcióban készült komédiája, Az Ember, akit Ovénak hívnak diadalmaskodott. A dokumentumfilmes mezőnyben pedig a Tűz a tengeren című olasz film, Gianfranco Rosi Berlinale-fődíjas alkotása lett a győztes.

 

Az animációs filmek között az Életem Cukkiniként című svájci-francia alkotás diadalmaskodott. Claude Barras munkája egy árva fiú tragikomikus története. Az első játékfilmesek között Juho Kuosmanen kapta a díjat az Olli Mäki legboldogabb napja című drámáért. Az operatőri munkáért a dán Camilla Hjelm Knudsent díjazták A homok alatt című drámában végzett munkájáért. A legjobb rövidfilm a holland-szíriai 9 Days – From my Window in Aleppo (Kilenc nap – Az ablakomból Aleppóban) lett. A közönségdíjat Malgorzata Szumowska Test című filmje kapta.

 

056700386
EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT

 

A lengyelországi gálán kitüntették Pierce Brosnant. Az ír születésű színész a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért részesült elismerésben. A 63 éves színész úgy fogalmazott, nem is jöhetett volna jobbkor a megerősítés az eddigi munkájához.

 

 

A ceremónián megemlékeztek a közelmúltban elhunyt lengyel rendezőóriásról, Andrzej Wajdáról, akit posztumusz ki is tüntettek egy díjjal. “Ha valakinek ma fájó a hiánya, az Andrzej Wajda” – mondta Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke.

 

A több mint 3000 szakmabelit tömörítő filmakadémia évről évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait. Több technikai kategória díjazottjait, amelyekben külön nemzetközi zsűri döntött, már kihirdették.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: news1130.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!