Agócs Sándor Sávolyból a nógrádi régió egyik legismertebb tárogatóművésze, aki annak határain túlról is számos meghívásnak tesz eleget. Losoncon, a Szabó Gyula Emlékház évbúcsúztatóján adott ízelítőt tudásából. Itt ültünk le beszélgetni.

 

dsc_8853
A zenészt és a jelenlévőket Szabó Haltenberger Kinga üdvözölte. Felvétel: Puntigán József.

 

Hogyan sikerült az év!

 

Mondhatom, hogy jól, csakúgy, mint az azelőtti. Egyre több a fellépéseim száma, ami azt jelzi számomra, hogy valamit jól csinálok. Ha kevesebb lenne, akkor valami nem lenne jó. S ha valami nem jó, akkor el kellene gondolkozni azon, hogy miért nem jó, orvosolni kellene a hibákat.

 hirdetes_400x285  

 

Ebben az évben úgy 60 fellépésem volt, a szűkebb régión túl jártam Jobbágyiban, Karancslapujtőn, Salgótarjánban és másütt.

 

 

Most szilveszterre Apostagra (Magyarország, Bács-Kiskun megye) megyek muzsikálni. Nincs közel, de örömmel megyek oda. Célom, hogy jól érezzék magukat az emberek. Valahol szükségük van az embereknek erre a zenére, mert ha nem, akkor nem hívnának.

 

Szerepeltem a Nóta TV-ben, a Sláger TV-ben, ahol a jövő évben is számolnak velem.  Ezekre szeretnék koncentrálni, hogy a felvételek jól sikerüljenek.

 

Már a következő évre is vannak meghívásaim, külföldre, Párizsba is. Tavalyelőtt az egyik üzletlánc termékbemutató koncertjén  szerepeltem Mága Zoltánnal és Havasi Balázzsal. Innen ered meghívás is. Gondolnak rám!

 

dsc_8859
Agócs Sándor és a hangszere. Felvétel: Puntigán József.

 

Egy nagyon régi hangszeren játszol?

 

Igen, több mint 100 éves. Stowasser János (szül. 1845, Graslitz, Csehország) munkája. A hangszer minden részén ott található a pecsétje, amely hitelesen bizonyítja, hogy azt az akkor már Budapesten élő  neves császári és királyi hangszergyáros készítette el.

 

dsc_8863
Agócs Sándor. Felvétel: Puntigán József.

 

Kik voltak az ihletőid?

 

Nagyapám és apám. Mindketten tárogatóztak, sőt, tárogatót is készítettek. Nekem nagyon megtetszett a hangszer, s már gyerekként belecsaptam a közepébe. Jártan zeneiskolába. Hatéves koromban apám először furulyát adott a kezembe, de azt elhajítottam – „nekem hangszert adjál a kezembe“ mondtam neki.

 

Ideadta a tárogatóját azzal hogy nagyon vigyázzak rá, mert hatévesnek még sok ez. Amit ő este gyakorolt én másnap lejátszottam. Volt felfogásom, fülhallásom. Mondhatnám azt, hogy kottaundorom van, mindent fejből játszok.

 

Persze, ha nagyon rávisz a kényszer kottából is játszom, főleg magyar nótákat. Sok ilyen van a Szól a nóta c. könyvben, melyet gyakran lapozgatok.  Tehát hatéves koromban kezdtem el, s azóta nem hagytam abba.

 

dsc_8875
Agócs Sándor. Felvétel: Puntigán József.

 

A tárogató tipikusan szólóhangszer, melynek hangját nehéz lenne mással összetéveszteni. A leírás szerint leginkább a 19-20. század fordulójának magyar népies dalait játsszák, elsősorban a lassú, kötetlen ritmusú dallamokat. Kedveltek az „újabb keletű, édes-bús kurucromantikával”  teli nóták, a kuruc dalok, mint a Krasznahorka büszke vára, a Te vagy a legény, Tyukodi pajtás, a Csínom Palkó stb.

 

Te mire összpontosítasz?

 

Ezt a zenét érezni kell. Amikor fenn állok a színpadon, nézem a vendégeket, s látom rajtuk, látni kell rajtuk, hogy mi kell nekik. Én a magyar nótákhoz vonzódom.

 

Viszont tapasztalom, hogy ha a tárogató zenének nincs valamilyen aláfestése, ahogyan én nevezem „tüc, tüc“-e,  akkor  ez kevésbé érdekli az embereket. Sokan nem is tudják, hogy mi az, hogy tárogató.

 

Ha csak a hangszeren játszom, akkor sokan gyengélik, ezért színesíteni kell. De azért van olyan, ahol csak ezt a zenét igénylik, mindenfajta aláfestés nélkül, pl. a Hortobágyon, ahol pl. a csikós nóták kellettek.

 

 

A repertoáromban a ritmikus, gyors dalokra szeretnék összeállítani. Pörög a világ! Ha azt akarom, hogy meghívjanak bizonyos szinten alkalmazkodnom kell az igényekhez is.

 

Szeretnék egy partnert, egy énekes leányt találni. Elhatározásom, de be kell vallanom, még csak alakulgat a dolog. Mint púpos gyerek a prés alatt, de hát azt mondják, a jó munkához idő kell, a lassúhoz meg még több.

 

dsc_8883
Agócs Sándor kívánságzenél. Felvétel: Puntigán József.

 

Vannak  példaképeid?

 

Úgy öt évvel ezelőtt Sümegen dolgoztam, ahol megismerkedtem Orosz Zoltán harmonikással. Ő azt megelőzően Zoránnal játszott. Vele gyakoroltam, s nagyon sokat kaptam, tanultam tőle. Mondhatom, hogy a szívemhez nőtt.

 

Szinte ugyanez érvényes Mága Zoltánról is, akivel számos alkalommal zenéltem, többek között vele voltam Párizsba. Számomra ők nagy művészek, akiktől sokat lehet tanulni.

 

dsc_8871
Agócs Sándor. Felvétel: Puntigán József.

 

Mi lenne az újévi jókívánságod portálunk olvasóinak?

 

Szeressék a zenét, továbbra is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.