A losonci Nógrádi Könyvtár 2015  májusától havi rendszerességgel ad otthont a Szót Értők Társasága találkozóinak. A társaság nincs hivatalosan bejegyezve, de nincs is szüksége rá. Bárki, aki érdeklődik a magyar irodalom, írók, költők élete, a régi és új könyvek, korabeli kiadványok iránt, eljöhet a találkozóira.

 

Tóth Dóra alapító, ötletgazda. Felvétel: Puntigán József.

 

Kezdeményezője és ötletgazdája Tóth Dóra, aki úgy érezte, hogy meg kell osztani az olvasási élményeit mindazokkal, akik hasonlóképpen szükségét érzik annak, hogy megbeszéljék élményeiket, megismerkedjenek az irodalmi értékekkel és művekkel. A losonci Nógrádi Könyvtár részéről Nagy Hajnal vállalta a találkozók megszervezését és megvendégelését. Utóbbiakat minden alkalomkor tea, kávé, sütemények várják.

 

Losonci vonatkozású fényképek és események a Vasárnapi Újságban. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_400x285  

A minden tekintetben civil kezdeményezés megnyerte úgy a Nógrádi Könyvtár vezetésének, mint a helyi irodalom- és könyvbarátok bizalmát. S néha többen, néha kevesebben, de alapjaiban létszámukban gyarapodva érkeznek az általában a hónap első hétfőjén megrendezett találkozókra.

 

Böszörményi István ezúttal egy igazi ritkasággal ismertette meg a hallgatóságot. Felvétel: Puntigán József.

 

A teljesség igénye nélkül szó esett már Passuth László, Madách Imre, Darkó István, Müller Péter, Arany János, Ady Endre, a Kubinyiakról, Losonc város utcáiról és utcaneveiről és számos egyéb könyvről és írásról.

 

Kelemen László gyűjtő. Felvétel: Puntigán József

 

A 15. találkozón sorrendben második alkalommal Kelemen László pinci gyűjtő volt a vendég, aki gyűjteményének érdekes darabjait mutatta be.

 

Pesti Hírlap, 1884. Felvétel: Puntigán József.

 

Ezúttal belelapozhattunk például a Pesti Hírlap 1844-es számába, melyben gácsi vonatkozású írásokat is lehetett kiolvasni, a Tolnai Világ-lapja 1906-os évfolyamába, a Képes Hét, szépirodalmi hetilap 1929 évi számaiba, amely a Prágai Magyar mellékleteként jelent meg.

 

Vasárnapi Újság. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem kisebb érdeklődést váltott ki a Vasárnapi Újság 1884-es évfolyama, benne a losonci származású ismert tanfelügyelő és tanár életrajzával. Böszörményi István nyugalmazott gimnáziumi tanár igazai csemegét hozott a találkozóra. A losonci, közhalandó, de a gyűjtők és gyűjtemények számára is szinte elérhetetlen Doromb c. Losonc kiadott tréfás alkalmi lap egyik számával, melyből a losonci Dalegyletet bemutató írás részletei is elhangzottak.

 

Doromb. Felvétel: Puntigán József.

 

Ugyancsak losonci vonatkozása volt a Színházi élet c. havilapnak, melynek egyik alapítója és szerkesztője Incze Sándor lapszerkesztő (1884-1966)  és családja  élete egy részét Losoncon töltötte el.

 

Tolnai Világ-Lapja. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!