Meg kell őrizni és meg kell erősíteni a kereszténységet Közép-Európában, mert az a magyarság és a többi nemzet megmaradásának záloga – jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Ipolyhídvégen.

 

Eddig háromszáz millió forintot költöttek a felújításokra

 

A felvidéki Ipolyság és Balassagyarmat között félúton elterülő magyar település katolikus egyházi épületeit az elmúlt évek során több szakaszban újították fel. A legutóbbi szakaszban a templom plébániája került sorra.
A felújítást a magyar kormány finanszírozta annak a hat éve indított programnak a keretében, amelynek célja a felvidéki egyházak, egyházi közösségek megerősítése. A program katolikus egyházra vonatkozó részének keretében eddig mintegy háromszáz millió forintból templomok és közösségi házak egész sorát sikerült felújítani.

 

 hirdetes_810x300  

„A katolikus, a református és az evangélikus egyház jelenléte, ereje, és szolgálata nélkül a magyarság megmaradásának esélye sokkal kisebb lenne a Felvidéken”

 

– hangsúlyozta Soltész Miklós. Rámutatott: az egyházak hatalmas munkát vállalnak a helyi magyar közösség megtartásában, megerősítésük ezért is nagyon fontos.

 

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár (b) és Nagy János nagytúri esperes-plébános a felújított ipolyhídvégi katolikus plébánia átadásán 2017. január 18-án. (MTI fotó)

 

 

 „Ahhoz, hogy itt Közép-Európában megmaradjunk – és ez nem csak a magyarokra vonatkozik – az kell, hogy a kereszténységet meg tudjuk őrizni és meg tudjuk erősíteni”

 

 

– szögezte le Soltész Miklós. Hozzátette: amennyiben ez sikerül, akkor az elmúlt évszázadban a két nemzet viszonyában keletkezett sebeket is sikerülhet begyógyítani, ami a helyi magyar közösség szempontjából is nagyon fontos.

 

Az államtitkár a támogatási program kapcsán hozzáfűzte: annak keretében kisebb összegű támogatásokkal is segítik a helyi magyar közösségeket, ilyen volt az ipolyhídvégi plébánia mostani felújítása is – amelyet másfélmillió forintból valósítottak meg – ám ezek a támogatások így is hatalmas erőt tudnak adni a magyarság megmaradáshoz, aminek tényét már a helyi közösségek is megerősítették.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: wikimedia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!