A madridi születésű művész 1968-ban mutatkozott be a New York-i Met színpadán, a következő évben a milánói Scalában. Plácido Domingo Madridban született 1941. január 21-én. Szülei mindketten zarzuelaénekesek voltak.

 

Nyolcévesen Mexikóba költöztek, itt Mexikóváros konzervatóriumában tanult zongora és karmester szakon, de amikor felfedezték kiváló hangját, az énekkurzusokat is elkezdte látogatni. 18 éves volt, amikor a Rigoletto Borsájaként debütált a Mexikói Nemzeti Operában, két évvel később pedig Monterreyben főszerepben, a Traviata Alfredójaként is bemutatkozott. Három évig volt az Izraeli Nemzeti Opera tagja, ezalatt Tel Avivban tucatnyi szerepben 280 alkalommal láthatta a közönség, majd 1965-ben nemzetközi karrierje is beindult.

 

 

 hirdetes_810x300  

Azóta a világ nagy operáinak és fesztiváljainak vendége, karmesterként 1973 óta tevékenykedik. Nevéhez több rekord is fűződik, s nevezetes volt a Tosca vele készült 1992-es tévéváltozata is, amelyet elsőként adtak elő a szövegkönyv szerinti helyszíneken. Számos elismerése között tudhatja a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést is.

 

 

Repertoárján mintegy 130 szerep – az olasz, a német és a francia repertoár mellett orosz és spanyol operák, a klasszikus mellett kortárs művek is -, a tenorkarakterek mellett a Simon Boccanegra baritonfigurája található, ami egyedülállóvá teszi a zenés színpadokon. Száznál is több teljes operafelvételen, ária- és duettlemezen közreműködött, emellett crossover albumokon népszerűsítette az opera műfaját.

 

Magyarországon először 1973-ban a Toscában lépett fel Cavaradossiként, ezután 1987-ben az Aidában énekelte Radames szerepét. Később pedig, 1996 nyarán, a Három tenor-koncertturné egyik állomásaként tért vissza Budapestre José Carreras, Rost Andrea és Diana Ross oldalán. Ekkor elénekelte a Bánk bán híres áriáját, a Hazám, hazám című dalt is.

 

 

Domingo több mint húsz éve szervezi az Operalia énekversenyt a fiatal tehetségek felkarolására. Igazi madridiként Real Madrid-rajongó, s így néhány magyar operaénekes mellett a legnagyobb magyarként Puskás Öcsit szokta emlegetni. Különleges adottságai révén bel canto, lírai és hőstenor szerepeket is kiválóan énekel, az utóbbi időben áttért a bariton szerepekre.

 

11 Grammy-, két Latin Grammy-díj, továbbá életműdíj birtokosa, az Homage to Seville (Hódolat Sevillának) című tévéfilmért és a Metropolitan Opera Silver Gala című programjáért pedig Emmy-díjat kapott. Több mint ötven videofelvétel és négy operafilm – Carmen, Traviata, Otello, Tosca – őrzi alakításait.

 

Körkép.sk , fidelio.hu , magyarhirlap.hu
borítókép: expansion.mx

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!