A kalondai székhelyű Regionális Aktivitások Intézete Nógrádban a kalondai katolikus templomban, Balázs Dávid székely kisfiú gyógyítása érdekében jótékonysági koncertet. Az ezt követő olasz-magyar nyelvű ünnepi szentmisén Pagliara és Ali Terme szicíliai, valamint felvidéki és magyarországi települések küldöttségei és polgármesterei vettek részt. Közöttük Domenico Prestipino, Pagliara polgármestere is.

 

A kalondai templom. Felvétel: Puntigán József.

 

A megjelenteket a szervezők nevében Papp Andrea üdvözölte:

 

Ma este egy kicsit más jellegű rendezvényen gyűltünk össze, mint az itt Kalondán megszokott. … Ma este az összetartozás erősítésére gyűltünk egybe.

 hirdetes_300x300  

 

Papp Andrea. Felvétel: Puntigán József.

 

Kalonda és Hollókő kapcsolata nem mai keletű … több mint 10 éve dolgozunk együtt barátilag, önkormányzati szinten és a civil szférában is. Ezalatt a több mint 10 év alatt a tapasztalatátadáson kívül nagyon sok új barátságra tettünk szert a hollókőiek által. Esősorban a székelyföldi kapcsolatokra, majd a szicíliai barátainkat is általuk ismertük meg.

 

Adománygyűjtés. Felvétel: Puntigán József.

Ma ennek a négyoldalú találkozásnak lett volna az ünnepe. Sajnos ez teljes mértékben nem történhetett meg, mert székelyföldi barátaink december utolsó napjaiban jelezték, hogy a siklódi egyesület küldöttsége nem tud eljönni. Még aznap megtudtuk, hogy milyen csapás érte őket: az egyesületet vezető Balázs Dávid és Tímea kisfia Dávidka megbetegedett és hosszú gyógykezelés előtt állnak.

 

… ezért szerveztük meg ezt a jótékonysági koncertet, hogy az ő gyógyítására gyűjtsünk, mert az előtte álló végtagmegőrző műtét költségeit a család nem tudja saját költségeiből fedezni.”

 

Papp Gabriella. Felvétel: Puntigán József.

 

A jótékonysági koncert fellépője Papp Gabriella operaénekes, a besztercebányai zeneakadémia másodéves növendéke volt, aki a napokban érkezett haza féléves lengyelországi csereprogramról. Zongorán Balázsová Jarmila kísérte.

 

Urus Attila. Felvétel: Puntigán József.

 

A szentmisét Urus Attila nagylóci plébános mutatta be, a Dr. Gajdics Gábor pásztói jegyző, vendégkántor kíséretében. A találkozón részt vett Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke, aki a Körképnek ezt nyilatkozta:

 

A szicíliai vendégek. Felvétel: Puntigán József.

 

Maga a szentmise egy élmény volt. Bár hideg volt, a templomban, azok az emberek, akik Európa különböző pontjairól, Szicíliából, a Felvidékről, Magyarországról érkeztek egy olyan cél mellett mondtak imát, amelyben egy ifjú gyermek, egy Dávid nevű kisfiú küzd egy Góliáttal, a betegséggel szemben. Az ige is arról szólt, hogy a szeretet mindent felülír. Legyünk más országból, beszéljünk más nyelvet, mondjuk az imát a magunk anyanyelvén, ugyanahhoz az úrhoz fohászkodunk és itt ebben a kalondai templomban a hideg volt a szívek melege, s ez tavaszt hozott ebbe az érdekes februári télbe.

 

Jobb oldalon Menyhárt József és felesége. Bal oldalon Csúz Péter, az MKP losonci elnöke. Felvétel: Puntigán József.

 

Lehet ez egyfajta üzenete az itteni magyarságnak?

 

„Az összefogás mindenképpen az! Úgy gondolom, ha az Isten áldásával történik, egy irányba és szeretettel, akkor az épülésünkre szolgál. A himnuszok, melyeket itt ma énekeltünk, ki-ki a magáét, a végén a székely himnuszt a székely testvéreinkért illetve a Boldog asszony anyánkat, mind olyan üzenet, ima, összetartó erő volt, amely a magyarságot évszázadokon keresztül összefogta.

 

Az üzenet nagyon egyszerű, ha egy irányban tudunk gondolkodni és cselekedni, akkor Eszterházy Jánosra szavaira is gondolva, akinek a halálára emlékezünk, mondhatjuk cselekedjünk mindannyian egyetértésben, szeretetben. Ma ez történt itt a kalondai templomban”.

 

Gyertyagyújtás a kitelepítettek emélkművénél. Felvétel: Puntigán József.

 

A szentmise után a résztvevők közösen gyertyát gyújtottak a Kalondai Kitelepítettek Emlékművénél. Az eseményt a kalondai kultúrházban közös vacsora és kultúrműsor zárta. Pohárköszöntőt Menyhárt József mondott, aki a kisfiú egészségére és gyógyulására, a jelenlévők egészségére ürítette a poharát. Egyúttal átadta a szervezőknek a felvidéki magyarok gyöngyökkel díszített zászlaját.

 

Pohárköszöntő. Felvétel: Puntigán József.

 

Papp Sándor, Menyhárt József, Papp Andrea és a felvidéki zászló. Felvétel: Puntigán József.

 

Az együttműködések előzményeiről Papp Sándor nyilatkozott portálunknak.

 

Maga a történet több, mint 10 éve indult. Akkor Hollókővel vettünk részt az első közös pályázatunkon. Innen indult a partneri, testvértelepülési kapcsolat, amely az önkormányzatok és civil szervezet között alakult ki, s amelyből számos barátság is született. Ezután szintén hollókői közvetítéssel következtek a székelyföldiek, a siklódiak, az ottani közösség, a Balázs család által jegyzett Dávidvára Civil Egyesület. Hollókőn keresztül jutottunk el a szicíliai partnerséghez is. Kalonda küldöttsége tavaly volt Szicíliában Pagliara településén, mely azután Kalonda testvértelepülése lett. Megjegyezve, hogy Hollókőn és Szicílián keresztül már 5 felvidéki településnek van szicíliai partner- vagy testvértelepülési kapcsolata.

 

A legnagyobb tanulság számunkra az, hogy az aktuális brüsszeli lózungok itt másképpen jelennek meg. Mindenhol a hagyomány, a hazaszeretet, a kulturális örökség megőrzése, a kereszténység jelenti az értéket. A hit, a vallás a közösségek összetartó ereje mindenhol sokkal jobban dominál, mint azt Brüsszel látni és hallani szeretné.”

 

A küldöttségek. Felvétel: Puntigán József.

 

A szicíliaiak megérkezésük után egy interaktív disznóölésen vettek részt. Ők a tenger mellől érkeztek, ezért számukra ez újdonság volt. Eredményét az esti találkozón mindenki megkóstolhatta. Látogatásuk zárásaként a losonci Kármán József Alapiskolát és Óvodát látogatták meg, ahol az iskolával ismerkedtek meg.

 

A találkozón 2 720 euro gyűlt össze, amit a Regionális Aktivitások Intézete átutal a családnak.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!