Johnny Cash a huszadik század egyik legnagyobb hatású muzsikusa, aki a country és a folk műfaját beemelte a könnyűzenébe – két akkord közt, előtt és után is irdatlanul kaotikus életet élt, legalábbis annál biztosan zűrösebbet, mint ami a szegény gyerekkor és a szigorú baptista nevelés nyomán kiszámítható lett volna a képletből.

 

Cash 1932. február 26-án született az arkansasi Kingslandben. Alig hároméves volt, amikor a család Dyessbe költözött, és alig múlt ötéves, amikor a település körüli gyapotültetvényeken dolgozni kezdett  – a családjával járta a földeket, és hogy ne unják a monoton munkát, meló közben énekeltek.

 

kép: Rolling Stone

Tizenkét éves korában Cash utánanyúlt két dolognak, amit élete végéig nem tett le: az egyik a cigaretta, a másik a gitár. Azt nem tudjuk, hogy ki kínálta meg az első staubbal, azt viszont igen, hogy az anyja és egy ismerőse tanította neki az első akkordokat.  19 éves volt, amikor egy görkoripályán találkozott az akkor 17 éves Vivian Libertóval, de alig három héttel később Németországba ment az amerikai hadsereg kötelékében.

 

 hirdetes_400x285  

1954. augusztus 7-én, alig egy hónappal azután, hogy leszerelt, Cash elvette Viviant, a házasságuk viszont nagyjából az első pillanattól kezdve káosz volt. Cashnek sikerült összehoznia egy zenekart, amivel sikerült felvennie egy kislemezt, és ezzel megvolt a kezdőlöket karrierje elindításához.

 

 

Miközben a négy lánya otthon szaladgált, ő folyton úton volt, és sikerült is rákapnia először az italra, majd a drogokra (leginkább az amfetaminszármazékokra), később még a nőkre is. A felesége nem is bírta túl sokáig, 1966-ban adta be a válókeresetet.  Nem sokkal később Cash összejött az akkor már Amerika-szerte híres June Carter énekessel, akibe még házasemberként szeretett bele.

 

 

Az ötvenes évek végétől kezdve Cashnek nem egyszer meggyűlt a baja rendőrséggel, de soha nem ítélték el, és sosem ült börtönben – viszont jó pár éjszakát töltött el az USA egyes rendőrőrsein. Később  csökkentette a droghasználatot, miután elvette Cartert, sőt 1970-től hét évre leállt, aztán 1977-től hat évre megint visszaszokott, később vissza-vissza csúszott, de 1992-ben végleg leszokott egy kaliforniai klinikán, ahova egyébként a fia is befeküdt két hónappal utána – hasonló problémák miatt.

 

 

Első komolyabb elismeréseit is a 70-es, 80-as években kapta, kapott saját televíziós műsort és a legtöbb amerikai elnök is nagyon jó kapcsolatot ápolt bele. Változatlanul aktívan koncertezett az egész világon, 1983-ban Budapesten is fellépett.

Noha a country és a folk már bőven nem volt divatos a kilencvenes évek elején Cash mégis megtöltötte a koncerthelyszíneket, és rendre kiadott lemezei is szépen fogytak. De azt még ő sem gondolta volna, hogy ha összeáll az ikonikus producerrel, Rick Rubinnal (neki köszönhetjük a Red Hot Chili Peppers vagy a Slayer számos remek lemezét, de még jó pár Jay-Z slágert is), akkor az eddiginél is nagyobb hírnévre tesz szert unplugged szólóalbumaival.

Johnny Cashről egybehangzón állítja a szakma és a kritika (11 Grammy-díjjal büszkélkedhetett), hogy a XX. század egyik legnagyobb hatású dalszerzője és énekese.

 

wikipedia.hu , nlcafe.hu
borítókép: pinterest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!