A Füleki Honismereti Múzeum idei első kiállításán Vilhan Vass Adél azaz Vass Léda helyi képzőművész alkotásait mutatja be.

 

A kiállítást Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója nyitotta meg.

 

A kis herceg. Felvétel: Puntigán József.

 

Titton Viktória. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

A tárlatot  Kovácsová Klaudia, a losonci My Novohradské Noviny hetilap szerkesztőnője mutatta be, aki többek között így jellemezte a fiatal művésznőt és alkotásait:

Kovácsová Klaudia. Felvétel: Puntigán József.

 

Kaiga” – festmény. Mese, gyöngédség, múlt, jelen, álom. Élet. Álomszerű valóság, gyöngéd realitás, valóságos s egyben szürreális. Ez mind megtalálható a falakon, s egyben z az élet maga. A képek szinte életet lehelnek a kiállításba, lélegeznek.

Vass Léda. Felvétel: Puntigán József.

 

 Az, aki csupán futólag pillant a festményekre, talán azt mondaná, hogy a művész keresi önmagát. Én viszont azt látom, hogy Léda már mindenben megtalálta egyéni kifejezésmódját. Csodálom a sokoldalúságát. Ugyanolyan pontosan képes megragadni az emberi lét és intimitás törékenységének lényegét,  mint megörökíteni a környező világot, álmainkat.

Akt II. Felvétel: Puntigán József.

 

… a mai kiállítás változatosságával, a képzőművészeti technikák, témák és alapanyagok sokféleségével, magát az életet jellemzi. Egyformán kiszámíthatatlan, izgalmas, felkavaró, gyöngéd, végezetes.  Néha  megszédülünk tőle, résen kell lennünk, érzékelni azt és reagálni rá.”

Artur. Felvétel: Puntigán József.

 

Kérdésemre a művésznő elmondta, hogy a festészet a gyermekkorától kíséri, igazából nem is ő választotta azt, hanem a művészet választotta ki őt. A kiállítás címe, Kaiga, azaz festmény, japán kifejezés, hangulatot ad.

Vass Léda. Felvétel: Puntigán József.

 

Mely alkotásai láthatóak a tárlaton?

 

Alapjaiban véve az utolsó két év terméséből válogattam. Főleg azért, hogy a látogatók a legújabb alkotásaimmal ismerkedjenek meg. A Füleki Városháza épületét ábrázoló kép idén készült. Összehasonlításul egy képet hoztam a kezdeti időszakomból, 1993-ból.

a Füleki Városi Hivatal. Felvétel: Puntigán József.

 

A festészettel hivatásszerűen foglalkozik, vagy van más elfoglaltsága is?

 

Jelenleg csak ezzel foglalkozom, de már keresek más munkahelyet is. Addig, amíg nem találok ilyet teljes bedobással a festészetnek szentelhetem az életemet.

 

Gléda. Felvétel: Puntigán József.

 

Hol voltak és vannak most kiállításai?

 

Jelenleg itt Füleken állítok ki! Nemrégiben zártuk a pozsonyi és zsolnai kiállításomat, a nyáron pedig Losoncon, a Nógrádi Múzeumban és Galériában lesznek láthatóak a képeim. Korábban néhány évet Angliában éltünk, ott is voltak kiállításaim.

Zöld akril. Felvétel: Puntigán József.

 

Vas Léda Losoncon született. Tanulmányait a Kassai Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte és a besztercebányai Művészeti Akadémián fejezte be. Elsősorban akrilfestéssel foglalkozik, de alkotásai között helyet kap az olajfestés és a grafika is.

Hímzés III. Felvétel: Puntigán József.

 

Témavilága sokrétű, foglalkozik absztrakt festészettel, portréfestéssel, valamint a természet megjelenítésével is. Alkotásai főleg magángyűjteményekben találhatók meg, Szlovákiában, Nagy-Britanniában, Dániában, Németországban, de Szingapúrban is.

Stockholm. Felvétel: Puntigán József.

 

Művészetét önálló kiállításokon Szlovákiában eddig Losoncon, Zsolnán, Pozsonyban, Besztercebányán, Csehországban Prágában, valamint Nagy Britanniában mutatta be.

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!