A Csallóköz fővárosában az idén június 23-án és 24-én rendezik meg a budapesti Nemzeti Vágta felvidéki előfutamát.  Az izgalmas lóversenyen túl lesz a Csárdáskirálynő és Edda-koncert is.

 

Lassan, de biztosan hagyománnyá válik Dunaszerdahelyen: ha június, akkor Felvidéki Vágta! A házigazda szerepét felvállaló városi önkormányzat és a szervezők 2017-ben is nyeregbe szólítanak minden ambiciózus lovast. Ők azért szállhatnak nyeregbe, hogy eldöntsék: ki képviselje a Felvidéket 2017-ben a Hősök terén lezajló budapesti Nemzeti Vágtán.

 

A Felvidéki Vágta az idén először lesz kétnapos, a látogatókat június 23-án és 24-én várják a sikabonyi reptéren kialakítandó pályán. Az izgalmas lóversenyen kívül rodeó-show, lovaspóló-, íjász- és barantabemutató, kisállat-simogató, lovaglás, kaszkadőr-mutatványok és egyéb attrakciók várják a látogatókat. De változatos kulturális programokban sem lesz hiány.

 

 hirdetes_810x300  
Kép: Dunaszerdahely város archívuma

 

A koraeste esedékes döntő futam és az ünnepélyes díjátadás után következnek a kulturális programok. Június 23-án szabadtéri színházi előadáson a világ sok országában bemutatott operettet, a Csárdáskirálynőt láthatja a közönség, másnap pedig a rajongók örömére fellép az Edda. A további változatos és izgalmas programokról a későbbiekben beszámolunk.

 

Várják a jelentkező lovasokat

 

A júniusi dunaszerdahelyi vágtán induló lovasok számára a tét tehát nem kicsi: megküzdhetnek ugyanis a szeptemberi budapesti Nemzeti Vágtán való részvételért. Azok a lovasok, akik szívesen képviselnék településüket, már e napokban jelezhetik részvételi szándékukat. A nevezési lap letölthető a www.felvidekivagta.sk weboldalról, ahol bővebb információkat is találnak.

 

Az esemény túlmutat egy egyszerű lovasversenyen, mert amellett, hogy feleleveníti a lovas hagyományokat, ápolja a magyar kultúrát, és a felvidéki településeket képviselő lovasoknak köszönhetően erősíti a magyarság összetartozását is.

 

Kép: Dunaszerdahely város archívuma

 

A Felvidéki Vágta 2015-ben egynapos dunaszerdahelyi eseményként indult, ahol családok, fiatalok, idősek, valamint ló- és állatbarátok egyaránt jól érezhették magukat. Az vágta az elmúlt két esztendőben Dunaszerdahely egyik legvonzóbb nyári eseményévé vált, minden alkalommal több mint 5 ezren látogattak ki a rendezvényre. 2016-ban a második Felvidéki Vágtán Dunaszerdahelyen tizenegy település lovasa indult, amelyet az Érsekújvárt képviselő Tóth René nyert meg Kamikadze lovával.

 

2016-ban Budapesten a Nemzeti Vágtán a felvidéki lovasok az előfutamokban kiestek

 

Tavaly négy lovas képviselte a Felvidéket Budapesten a Hősök terén kilencedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágtán. Dunaszerdahely, Érsekújvár, Naszvad és Felsőszeli versenyzői azonban az előfutamokból nem jutottak tovább a másnapi középfutamokba. Megismétlődött a 2015-ös eredmény, amikor a Felvidék először képviseltette magát a Kárpát – medencei magyar falvak legnagyobb hagyományőrző lovas ünnepének számító parádén, ám az előfutamokban akkor is elvéreztek.

 

Tavaly a gyakran eleredő eső is nehezítette a lovasok és a lovak dolgát. Az első előfutamban a Dunaszerdahely színeiben induló Egri Árpád a verseny után ennek is tulajdonította, hogy futamában a harmadik helyre szorult, így nem sikerült megszereznie a középfutamba való továbbjutást jelentő második helyet. Egri, aki 2015-ben Dunaszerdahelyen megnyerte az I. Felvidéki Vágtát, a 2016-os dunaszerdahelyi hivatalos előfutamon megsérült, nem fejezte be versenyt, ennek ellenére Budapesten már rajthoz állhatott.  Ugyancsak az első előfutamban rajtolt Érsekújvár színeiben a 19 éves szímői Tóth René, aki Egri mögött a negyedik helyen végzett, így ő sem jutott tovább.

 

Tóoth René. Kép: en.vagta.hu

 

Tóth René a Dunaszerdahelyen júniusban lebonyolított II. Felvidéki Vágta győzteseként jutott ki a Nemzeti Vágtára, ahol nem újoncként szerepelt, mivel 2015-ben már indult Dunaszerdahely város színeiben. A Nemzeti Vágta nyolcadik előfutamában indult Naszvad képviseletében Bobek László Timotej lovának a nyergében, de a negyedik hely nem volt elég a továbbjutáshoz. A kilencedik előfutam jelentette az újabb esélyt a Felvidéknek, ám a Goldie- t meglovagoló felsőszeli Lednecky Norbert a hatodik, utolsó helyen végzett.

 

Immár két évnyi tapasztalatok birtokában remélhetőleg 2017-ben már előkelőbb helyen végezhetnek a Felvidéket képviselő lovasok.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Nyitókép: Dunaszerdahely város archívuma

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!