A híres kereskedelmi hálózat útvonalát minden bizonnyal az ázsiai hegyekben fedezték fel.

 

Megközelítőleg kétszáz évvel az időszámításunk előtt a Földközi-tengert az Ázsiával összekötő útszakaszon elkezdődött a vagyon és a tudás „szállítása”.

 

A selyem- és fűszerkereskedők új vallási és filozófiai eszméket is terjesztettek, így a kontinensen keresztül szétterjedt a gazdagság, a gének és a különböző kultúrák hatása. A Selyemút lehetővé tette a civilizációk fejlődését és olyan híres, gazdag városok létrejöttét mint Sian és Samarkand.

 

 hirdetes_810x300  

A Nature újság által közretett új kutatás szerint a Selyemút kezdetei jóval régebbiek és szerényebbek lehettek, mint ahogy azt eddig a történészek gondolták. Feltehetőleg nem is a pénz miatt jött létre.

 

Fotó: Michael Frachetti

 

Ezeréves útvonalak

 

A Selyemút egyes szakaszainak feltérképezése során a tudósok eddig azt feltételezték, hogy az emberek a lehető legegyszerűbb útvonalakat használták az egyes nagyobb települések és kereskedelmi központok között. Csakhogy ez sík terepen működik jól, ahol a nyitott térségeken könnyebb a mozgás. A tagolt hegyvidékre azonban egyáltalán nem jellemző.

 

 “Az antik városok, szentélyek és karavánmegállók térsége már régóta betekintést engedett ezeknek a terjedelmes hálózatoknak a kulcsfontosságú helyeibe, ám az utak meghatározása jóval igényesebb munkának bizonyult”

 

-magyarázza Miachael Frachetti a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója.

 

Fotó: Michael Frachetti

 

Frachetti csapata azt állítja, hogy a kereskedők a hegyeken és a tagolt terepen való átjutás során azokra az útvonalakra támaszkodtak, amelyeket több ezer évvel ezelőtt a nomádok és pásztorok is használtak.

 

 „Az Ázsián keresztül vándorló karavánokat több tényező befolyásolta, de a hegyekben valószínűleg a nomádok történelmileg megőrzött utacskáin haladtak”

 

– tette hozzá Frachetti.

 

Zöld legelők

 

A tudósok olyan számítógépes modellt fejlesztettek ki, amely az algoritmus kombinálásával a víz mozgását térképezi fel a térségében, miközben 750 és 4000 méter tengerszint feletti magasságban szatelitfelvételeket készít a zöld legelőkről. A szakemberek azt feltételezték, hogy a nomádok az év egyes szakaszaiban olyan vidékekre vándoroltak, ahol a legjobb legelőket találták.

 

Tashrabat, egy antik Selyemút-megálló a kirgizisztáni hegyekben. (Fotó: Michael Frachetti)

 

A végeredmény az ázsiai hegyeken keresztül vezető lehetséges utak 500 különböző szimulációja volt. Amikor ezt a vonalat összehasonlították a Selyemút ismert helységeivel, észrevették, hogy a helységek háromnegyede azok mellett az útvonalak mellett helyezkedik el, amelyek ideálisak lehettek az állatcsorda átterelésére az egyes legelők között.

 

Az Ars Technica szerint a nomádok i.e. 2500 jelentek meg a Közép-Ázsia hegyvidékein. Az idő előrehaladtával olyan bevált migrációs gyalogutakat fedeztek fel, amelyeken rendszeresen mozogtak. Mivel több csoport használta ezeket az útvonalakat, ezért feltehetően itt kezdtek el egymással kereskedni.

 

 “A tanulmányunk bemutatja azt, hogy a gazdaságilag jelentős és rugalmas hálózatok kialakulásához nincs feltétlenül szükség a városközpontok erejére, hanem egyszerű, nem városi közösségek is ki tudják alakítani”

 

– monda Frachetti.

 

Modern nomád pásztor (Fotó: Michael Frachetti)

 

Természetes összeköttetés

 

A szerzők nem gondolják, hogy az általuk felállított modell bizonyítékul szolgál arra, hogy a Selyemút már több ezer évvel azelőtt létezett, mint ahogyan most ismeretes. Az Eurázsián keresztül fellendült kereskedelmi útvonalnak– amit a Selyemúttal hoznak összefüggésbe – őse azokban az útszakaszokban rejtőzhet, amelyeket egykoron a nomádok is használtak.

 

 „Mindez azt mutatja, hogy a legnagyobb civilizációs sikerek gyakran abban a környezetben jöttek létre, ahol az összeköttetés alap dolognak számított, hiszen az izoláció itt magát a katasztrófát jelenthette”

 

– tette hozzá Frachetti.

 

Az ősi selyemút nyomait vélhetően a hegyi utak és hegyvidéki legelők megközelítési útvonalai mentén kell keresnünk. Kép: source.wustl.edu

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: chinatourguide.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!