Írország védőszentjéről március 17-én emlékeznek meg világszerte: mindenféle nemzetiségű emberek sereglenek össze Guinnesst inni, zöld ruhában parádézni. A hagyomány szerint ezen a napon halt meg Patrik, az írek apostola. Az írül Lá ‘le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig-nak nevezett nap az írek nemzeti ünnepe, munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban, valamint Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. 

 

Szent Patrik

 

Pedig Szent Patrik nem ír volt, hanem walesi, a színe a kék, nem a zöld, sört pedig egyáltalán nem ivott, mivel abban a korban még nem létezett.

 

  hirdetes_300x300   
Fotó: www.allviralthings.com

 

Az ötödik században élt hittérítőt azért a három évtizedes missziójáért avatta szentté az egyház, amiben a kereszténységet elvitte az Ír-sziget barbárjainak, miután azok 16 évesen elragadták szülőfalujából, és évekig rabszolgaként tartották. Patrik (eredeti walesi nevén Maewyn Succat) eközben megvilágosodott, szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat.

 

Legendák

 

Nevéhez számos legenda kötődik, úgy tartják, hogy egy lóherét használt a Szentháromság szimbolizálására. Szent Patrik szentbeszédeiben a három levél jelképezte az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromságát, melyek egy létben egyesülnek, mely a növény szára.  A nevéhez köthetjük azt a legendát is, hogy kiűzte a mérges kígyókat Írországból. Ez a történet és benne a kígyók valójában a pogányokat szimbolizálják, bár tény, hogy nincsenek kígyók Írországban.

 

Fotó: history.com

 

A történelmi Szent Patrik ténykedéséről kevés dokumentáció maradt fenn, az mindenesetre biztos, hogy már a hetedig században jelentős kultusza alakult ki, és Írország védőszentjének tartották. A 17. században az egyház hivatalosan is az ő napjának nevezte ki a halálának évfordulóját, március 17-ét.

 

Kékről zöldre

 

Mivel a világba szétszóródott íreknek szükségük volt valamire, ami összefogja őket, kifejezi a nemzeti tudatukat, erre Szent Patrik napja tökéletesnek bizonyult. Az első modern, világi Szent Patrik-napi parádét nem Írországban, hanem New Yorkban tartották, 1762-ben, a brit hadseregben szolgáló ír katonák.

 

Az ünnep színe is ekkoriban változott az ír zászlóról ismert zölddé a kékről. Szent Patrikot addig mindig jellegzetes türkizkék ruházatban ábrázolták, de ahogy az ünnep a vallási színezetét elveszítette, és az ír kultúráé, hagyományoké és népléleké lett, úgy söpörte el a kéket a Zöld szigetként is ismert Írország zöldje.

 

Fotó: The Street and the City

 

Szent Patrik napja Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első parádét Dublinban 1931-ben tartották. Az ír törvények egészen az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartásáról rendelkeztek az ünnepen, és csak a kilencvenes években érzett rá az ír kormány az ünnep országimázs-erősítő jellegére, és kezdte el a turistacsalogató parádékat, koncerteket, tűzijátékokat és utcabálokat támogatni.

 

Forrás: femcafe.hu/index.hu

Nyitókép: The Week

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.