Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében, az elismerést újabb hét kiemelkedő személyiségnek és intézménynek adományozzák. Magyar Örökség Díjban részesül a komáromi Selye János Gimnázium magyar nyelvű oktató-nevelő munkássága is.

 

Gazda István tudománytörténész méltatása szerint a 368 éves Selye jános Gimnázium a Felvidék és Szlovákia legnagyobb, önálló igazgatású magyar gimnáziuma, amely 1950 óta teljesíti fő küldetését, a magyar ajkú fiatalok felsőoktatási intézményekben való továbbtanulásának biztosítását.

 

Az elismerés nemcsak az iskola jelenlegi, hanem fennállásának 368 évén keresztül végzett munkáját értékeli. Az intézmény 1649-ben jezsuita gimnáziumként kezdte meg működését, 1802-1945 között a bencés rend igazgatta. A hontalanság éveiben 5 éven keresztül nem nyithatta meg kapuit, 1950-től viszont újra fogadja diákjait. Az iskola falai között 1951-1960 között pedagógiai középiskola, azon belül pedig óvónőképzés is működött.

 

 hirdetes_810x300  

A díjról szóló oklevél és aranyjelvény ünnepélyes átadására 2017. március 25-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kerül sor.

 

A díjról

 

Az elmúlt években többek között olyan személyiségek és intézmények kapták meg a díjat, mint Neumann János, Márai Sándor, Böjte Csaba, József Attila, Egerszegi Krisztina, a Száztagú Cigányzenekar, a Herendi Porcelán Manufaktúra vagy a Magyar Nemzeti Múzeum.

 

A díjátadó ünnepségen a Selye János Gimnázium két műsorszámmal is készül, fellép ugyani az iskola énekkara és hangszeres kamaraegyüttese, valamint az intézmény négy diákja, akik Tőzsér Árpád Kossuth-díjas felvidéki költőnek, a gimnázium egykori diákjának Férfikor c. Versét adják majd elő.

 

A Magyar Örökség-díjat 1995-től kezdve ítélik oda különböző intézményeknek vagy magánszemélyeknek, évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. A jelöltekre bárki javaslatot tehet az összmagyarság területéről, ezen javaslatok közül egy bírálóbizottság választja ki a díjazottakat. A Selye János Gimnáziumot Oláhné Domonkos Ilona terjesztette fel a díjra.

 

 

MTI, tvkomarno.sk

Nyitókép: mapio.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!