Némelyik vár már több mint 900 éves, de vannak olyanok is, amelyek az utolsó évszázadokban nyerték el jelenlegi formájukat. A National Geographic idén is kiválasztotta Európa tíz legszebb várát. A ranglistán idén nemcsak Szlovákia, de a szomszédos országok is képviseltetik magukat.

 

Bajmóc várát a magazin eképpen értékelte: „azok számára ideális, akik szeretnek álmodozni”. A vár eredetileg egy faszerkezetű palánkvár helyén épült, mai külalakját pedig a Pálffy családnak köszönheti.

 

A vár utolsó tulajdonosa, Pálffy János Ferenc irányította a vár neogótikus stílusban történő átépítését a 19. és a 20. század fordulóján. A magazin Bajmóc várával kapcsolatban érdekességként a Nemzetközi Szellem és Kísértet Fesztivált említi.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Jiří Kučírek

 

A prágai vár Őrült Lajos kastélyánál is több turistát vonz
Általában az összes várakkal kapcsolatos listára, így jelenleg a National Geographic tízes ranglistájára is felkerült a bajorországi Neuschwanstein kastély, melyben II. Lajos bajor király éldegélt.

 

A Travel and Leisure magazin szerint évente több mint 1,5 millió turista keresi fel Őrült Lajos birodalmát. A Németország déli részén, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására, ami később Walt Disney mesebéli kastélyainak is inspirációjául szolgált. A király Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és berendezését operáinak szereplőivel díszítette. A kastély elkészülte után a királynak csupán 172 nap adatott meg az ott-tartózkodásra, így halála után a kastélyt megnyitották a nyilvánosság előtt.

 

Fotó: RUDY BALASKO/GETTY IMAGES

 

A bajorországi kastélynál is többen látogatják a prágai várat, melyre évente 1,7 millió turista kíváncsi. Kiterjedésével a legnagyobb várkomplexumnak tekinthető a világon. A turistákat a várkomplexum környékéről leginkább a Szent Vitus-székesegyház vonzza.

 

Fotó: PETER HIRTH, LAIF/REDUX

 

A National Geographic listájára többek között felkerült a romániai törcsvári Drakula-kastély, a budai vár, a franciaországi Chambord kastély, a lengyelországi Moszna kastély, az angliai Leeds kastély, a portugáliai Sintra (Pena palota) és a spanyolországi Segovia.

 

Fotó: DAN BRECKWOLDT, ALAMY STOCK PHOTO

 

Forrás: National Geographic/sme.sk

Nyitókép: JEREMY WOODHOUSE, GETTY IMAGES

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!