A 2012-ben leégett krasznahorkai vár felújítása hosszabb időt vesz igénybe az olyan kevésbé látható, de annál nélkülözhetetlenebb tevékenységek miatt, mint amilyenek a különféle kutatások, valamint az összetett felújítási módszerek – jelentette ki Marek Maďarič kulturális miniszter a parlamenti Kérdések órájának keretén belül.

 

A felújítás befejezésének időpontjára és körülményeire Karol Farkašovský (SNS) koalíciós képviselő volt kíváncsi.

 

A gömöri régió polgárainak, valamint a polgárok nevében is meg szeretném Öntől kérdezni, hogy mikor fognak véglegesen befejeződni a felújítási munkálatok , és mikor lesz Krasznahorka vára újra látogatható az érdeklődők számára? Emellett tájékoztatását kérem a felújítás anyagi költségeinek teljes összegéről is” – mondta a képviselő.

 

 hirdetes_810x300  

Teljes felújítás

 

Maďarič hangsúlyozta, hogy a felújítás a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik legfontosabb projektje.

 

A felújítás célja nemcsak az, hogy visszaállítsa a várat a tűzvész előtti állapotába, de a vár belső terének teljes felújítása is” – magyarázta Maďarič, hozzátéve, hogy a felújítást kezdettől fogva befolyásolják a közbeszerzési törvényből eredő különféle határidők és feltételek. “Sokszor a törvényből eredő határidők áldozataivá válunk” – ismerte be Maďarič.

 

Farkašovskýnak elmondta, hogy  a felújítás első két szakasza már befejeződött, jelenleg a harmadik felújítási szakasz van folyamatban.

 

Áprilisban adtuk át a nemzetközi bizottságnak a további munkálatokat meghatározó építészeti tanulmányt. Ez a tanulmány a költségvetést nem tartalmazza, ugyanis az csupán a tervdokumentáció részét fogja képezni” – fejtette ki a miniszter.

 

Fotó: TASR

 

A 2020-as határidő továbbra is reális

 

Maďarič ugyanakkor elmondta azt is, hogy a befejezés 2020-as évi határideje továbbra is aktuális.

 

Farkašovský arról is érdeklődött, hogy nem lehetne-e az időpontot kicsit előbbre hozni.

 

A szakmaiságot és a határidőket el kell fogadnunk. Ez egy reálisan meghatározott tervezet. Menet közben a vár bizonyos szakaszai megnyitják majd a látogatók előtt. Megértem azokat az embereket, akiknek a vár látogatottságától függ a vállalkozása, de a várat nem mi gyújtottuk fel, a felújításáért pedig mindent megteszünk. Előfordul az ilyesmi. Szándékosan senki semmit nem akadályoz” – biztosította a képviselőt a miniszter.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!