Különleges élmény és megtiszteltetés érte a losonci Kapičák Lucia sakkozót és rajta keresztül a losonci Kármán József Alapiskolát és Óvodát.

 

Szerdán kora délután Andrej Kiska köztársasági elnök a pozsonyi Elnöki Palotában, annak dísztermében fogadta őket. Kapičák Lucia és Andrej Kiska sakkpartija  mintegy 30 percig tartott.

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

Jó napot Elnök Úr. Köszönöm, hogy meghívott ide engem. Kapičák Luciának hívnak és egy sakkpartit szeretnék Önnel lejátszani.“

 hirdetes_810x300  

 

Háttérben: bal oldalon Laurencsík Sándor, jobb oldalon az édesanya. Felvétel: Csúsz Katalin.

 

A losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda tanulója, Kapičák Lucia ezekkel a szavakkal köszönte meg Andrej Kiska köztársasági elnöknek a meghívást az Elnöki Palotába, ahol szerdán, július 28-án délután 1 órától élő internetes közvetítésben ültek le egy sakkpartira.

 

A játszmát az iskola küldöttsége, a média, a Facebookon pedig több ezer érdeklődő kísérte végig.

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

Kedves Lucka! Köszönöm a felkérést. Tudom, hogy veszíteni fogok. De megtiszteltetés és öröm számomra, hogy egy Európa-bajnokkal szemben maradok alul. Nagyon örülök a  mérkőzésnek.  Tény és be kell vallanom, hogy  fogadásokat kötöttek arra, hogy 10, 15 vagy 30 perc alatt fogok veszíteni. Arra kérlek, hogy ne 3-4 lépésben adj nekem mattot, mert az nagy szégyen lenne. Kérlek, legyen benned ennyi együttérzés. Örülök a játéknak

– köszöntötte a fiatal 10 éves sakkozó tehetséget  Andrej Kiska.

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

Folytatás… [stw]

 

Szabad sakkozás közben beszélgetni? “ – hangzott el még Andrej Kiska kérdése, miután leültek a sakkasztalhoz. Lucka nemleges biccentésére az „…ach akkor csendben kell lennem“  válasz érkezett, majd a fehér bábukkal játszó  Lucia megtette az első lépését.

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

A sakkparti mintegy fél órát tartott. Andrej Kiska, miután elveszítette a királynőjét és 5 bábuja maradt a táblán annak jeléül, hogy feladja a játszmát ledöntötte a királyt. „Remélem,  hogy legalább egy kicsit ellent tudtam állni. Negyven év után ez az első befejezett sakkjátszmám“ – mondta,  hozzátéve, hogy „Semmi esélyem nem volt“.

 

A szülők társaságában. Felvétel: Csúsz Katalin.

 

„Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra a mai nap, hogy  ott lehettünk Pozsonyban, az elnöki palotában“ – mondta el a Körkép.sk kérdésére érezhető büszkeséggel Csúsz Péter, a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda igazgatója.

 

Elhangzott egy magyar népdal. Felvétel: Csúsz Katalin.

 

„Az elnöki palotából a múlt hét csütörtökön hívtak fel, hogy szeretnék fogadni Kapičák Luciát, az iskola vezetését, Lucia osztályfőnökét és osztálytársait, az iskola legjobb tanulóit. A tanárok közül rajtam kívül Csúsz Katalin, Kalmár Gertrúd és az osztályfőnök Anderko Andrea  voltunk jelen.

 

Magunkkal vittük az iskola további kiváló tanulóit, Filo Emmát, az angol nyelvi verseny háromszoros országos bajnokát, Varga Pétert, országos kick box bajnokot is. Természetesen ott voltak a szülei, edzői Laurencsik Sándor (Losonc) és Mede István (Salgótarján).” Az iskola 40 tagú küldöttségét az Elnöki Palota díszőrségének autóbusza vitte Pozsonyba és hozta vissza Losoncra.

 

Gratuláció. Felvétel: Csúsz Katalin.

 

A találkozó részeként az iskola három tanulója (Demecs Boglárka, Demecs Virág és Fekete Emma Lili) magyar népdalt énekeltek el. A játszma befejezése után Andrej Kiska sakk készletet adott át Luciának, aki azt egy dedikált, bekertezett fényképpel és ajándékcsomaggal viszonozta. Utóbbiban losonci vonatkozású könyvek, az iskola idei évkönyve és Losonc város polgármesterasszonyától kapott porceláncsésze voltak.

 

A iskola küldöttsége megtekintette az elnöki palotát, Lucia beülhetett a köztársasági elnök székébe, készült több közös fénykép is.

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

„Ilyenre, hogy magyar iskolát fogadott volna a köztársasági elnök , még nem volt példa a pozsonyi elnöki palotában“ – jegyezte meg zárásul Csúsz Péter. Hozzátéve „Amikor én játszottam Luciával, 20 perc után adtam fel, az Elnök Úr 30 percig bírta…“

 

Kapičák Lucia edzője Laurencsik Sándor elárulta, hogy a történet a márciusi losonci szimultán sakkpartival kezdődött, amelyről portálunk is részletesen beszámolt.

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

Lucia akkor hívta meg a köztársasági elnököt, aki elfoglaltságai miatt csak levélben üdvözölte őt. „Az elnök úr nagyon jól játszott, nagyon szimpatikus volt. Hatalmas élménnyel lettünk gazdagabbak.“

 

Felvétel: Csúsz Katalin.

 

A találkozó végén Lucia sajtótájékoztatót tartott számos újságíró előtt.

 

Puntigán József

Nyitókép: Csúsz Katalin

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.