Két éve, 2015-ben, közös megemlékezést szervezett Kulcsod, Csicsó és Füss község a ’65-ös nagy dunai árvíz 50. évfordulóján. Az alkalomra készült egy-egy kiadvány Kulcsodon és Csicsón is, ezzel együtt könyvbemutatókat és egyéb kísérőprogramokat is szerveztek az egyes községek.

 

Az összefogást és összetartozást azonban leginkább az a kezdeményezés példázza, amely kissé átformálódva, de ma is él, működik, és méltón emlékezteti a kistérség lakóit arra, hogy több van bennük, mint elsőre hinnénk.

 

2015. június 17-én a Kulcsod és Csicsó közötti töltésen szép számmal gyűltek össze emlékezők. Olyanok, akik átélték a dunai árvizet, és olyanok is, akik csak hallottak róla családtagjaiktól. A megemlékezés legmeghatóbb momentuma annak a népdalkörnek az előadása volt, mely hónapokkal a megemlékezés előtt „állt össze”, kimondottan ebből az egy alkalomból. A Gyöngykoszorú népdalkör három község (Kulcsod, Csicsó, Füss) dalos kedvű lakóiból tevődött össze, a megemlékezésen mintegy 70-en álltak a töltés lábánál. A legfiatalabb énekes mindössze ötéves volt, míg a legidősebb 80.

 

 hirdetes_300x300  

Habár eredetileg csak a jubileumi évfordulón kellett volna fellépniük, a Gyöngykoszorú népdalkör azóta is működik. Igaz, hogy már nem hetvenen járnak össze a heti rendszerességű próbákra, hanem valamivel több mint húszan, de a kezdeti igyekezet és a jó hangulat még ma is adott. És ami talán a legfontosabb: még mindig három község dalos kedvű hölgyei és urai alkotják.

 

Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Bödők Judit, a népdalkör vezetője fiatalos nyugdíjas, heti rendszerességgel tartja a próbákat és szervezi a fellépéseket a csoportnak. Elmondása szerint alapvetően a három község igényeinek igyekeznek megfelelni, így állandó fellépői a falunapoknak, adventi műsoroknak, nemzeti ünnepeknek. Jó kapcsolatot ápolnak mindegyik önkormányzattal, akik támogatása nélkül aligha tudnának ilyen sikeresen működni.

 

„A próbák minden héten másik faluban vannak, Kulcsodon és Füssön a kultúrházban, Csicsón pedig az egykori református iskolában. Télen ráadásul mindig fűtött terem vár bennünket.”

 

Bödők Judit, a népdalkör vezetője, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Jutka nénivel a Csicsói Falunapok pénteki napján, a helyi temetőben tartott megemlékezés után beszélgettünk. A megemlékezésen vallásos énekekkel léptek fel, azonban repertoárjuk széleskörű, mindig az adott eseményhez alakítják.

 

„Főleg népdalokat tanítok a tagoknak, ezen kívül természetesen vallásos énekeket, zsoltárokat de világi dalokat is.”

 

Fotó: Körkép.sk/KPA

 

A karvezető, részben mert saját maga is ezen nőtt fel, kiemelten fontosnak tartja, hogy elsősorban a népdalok kapjanak szerepet a csoport életében.

 

„Meglepő, de nagyon kevés népdalt ismernek még az 50 év körüliek is, hát még a fiatalok!”

 

Pedig magyarságunk, kultúránk megőrzésének egyik alapköve pont a népdalok tanulása, melyekből manapság egyre kevesebb forog közszájon.

 

Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Maga az éneklőcsoport összetétele korosztályilag vegyes, átlagéletkoruk 50 év körül van, ettől függetlenül jól megfér egymás mellett fiatal és idősebb, református és katolikus, ahogy nem tesznek különbséget aközött sem, hogy ki melyik községből érkezett.

 

„Többségében régen is ismertük egymást, tudtuk, hogy egyik vagy másik faluban lakik az illető, de igazán csak a próbák során ismertük meg a másikat. Minden próba elején kapnak fél órányi beszélgetési időt a tagok, ekkor megvitathatják az elmúlt hét eseményeit, utána viszont szigorúan a gyakorlásé a főszerep. Ugyanakkor a próbák végének is megvan a maga hagyományos befejezése, ekkor ugyanis az Ismerős Arcok Nélküled című dalát énekeljük el. Meg is szokják jegyezni a többiek, hogy akár már DAC-meccsre is mehetnénk (nevet). Mi ezzel fejezzük ki az összetartozást.”

 

Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Beszélgetésünk során kiderül, hogy a három község önkormányzata nem csak a próbák helyszínét biztosítja a népdalkörnek.

 

Most, hogy már két éve működünk és továbbra is töretlen a lelkesedés, megkértük a három község polgármestereit, hogy támogassák a népdalkört egy egyenruha megvásárlásával. Szerencsére egyik faluvezetőnél sem ütköztünk akadályba, így hamarosan már csodaszép magyaros öltözetben léphetünk fel.

 

Úgy látszik, a mikrorégióban minden adott ahhoz, hogy még sokáig hirdessék a népdalkör tagjai azt, hogy ha az akarat és lelkesedés találkozik, akkor nincs lehetetlen.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Ünnepi megemlékezés és változatos programok a XXII. Csicsói Falunapokon – Képriport

 

A ’65-ös nagy dunai árvízre emlékezve (videókkal)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!