A templomok gyakran évszázadokat is túléltek, ám napjainkban egyre inkább feleslegessé válnak. Franciaországban százéves templomokat rombolnak szét, és teszik őket a földdel egyenlővé.

 

A fent említettekre példa a Szent Márton-kápolna a franciaországi Sablé-sur-Sarthe városkában, nem messze Le Manstól. A kápolnát 1880-ban építették, pár nappal ezelőtt pedig lerombolták, hogy a helyére egy új parkolóhelyet építsenek – írja a Postoj.sk.

 

Egyrészt nagyon sokan bírálják az egyházi épületek lerombolását, másrészt a statisztikák azt mutatják, hogy nagyon sok templom felesleges Franciaországban, mivel a franciák nem járnak templomba.

 

 hirdetes_810x300  

Megtépázzák Franciaország lelkét

 

A The Telegraph brit napilap még 2007-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a mintegy 15 ezer, törvény által védett történelmi egyházi épületből csaknem 2800 sorsa veszélyben forog.

 

A Nantes közelében található Saint-Georges-des-Gardes városka templomából mára már szintén csak romok maradtak. Az 1870-ből származó templom felújítása ugyan tervben volt, ám a polgármester elmondása szerint elálltak a tervtől, mivel a felújítás csaknem egymillió euróba került volna.

 

Fotó: The European Union Times

 

Mivel hárommillió euró lett volna a Gesté városában található neogótikus templom felújítása is, ezért a munkálatok helyett inkább lebontották.

 

A döntés nemcsak a helyi emberek nemtetszését váltotta ki, de különböző aktivistákét is. Közöttük volt például Alain Guinberteau, az egykori www.40000clochers.com weboldal működtetője is, aki azt állította, hogy a templomok megsemmisítésével teljesen megváltoztatják a környéket.

 

 „Az örökségünk és a történelmünk egy része egyetlen bulldózerben leli a végzetét. Franciaország belülről azokkal a vidéki templomaival van összekötve, amelyek a francia falvak lelkét képezik”

 

– konstatálta.

 

Fotó: Daily Sotrmer

 

Langyos katolikusok

 

A www.katolisches.info  német weboldal még 2013-ban a francia szenátus közleményére hivatkozva további templomok lerombolásáról számolt be négy francia községben. Sőt, ahogy akkor említették, további 250 templomra vár hasonló sors a jövőben.

 

„Az emberek érzik, hogy a csupasz falaknál többet fognak a földdel egyenlővé tenni. Érzik az elementáris változást a környezetükben és a kultúrájukban” – mondta az egyik kritikus.

 

Beatrice de Andia, aki egy központot alapított a kulturális-egyházi örökségek dokumentációjára, szintén felháborodását fejezte ki ezzel az új „divattal” kapcsolatban. Elmondása szerint, először történik meg Franciaországban a templomok lerombolása annak érdekében, hogy helyet biztosítsanak a parkolók, az éttermek és a butikok számára.

 

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a gall kakas országában nemcsak a templomok fogynak, de a papok is. Míg a millenium kezdetén több mint 24 ezer pap volt, addig 2011 végére a számuk nem egész 14 ezerre csökkent.

 

Az Ifop felmérése szerint annak ellenére, hogy a franciák 65 százaléka keresztény, a templomot hetente egyszer csupán a 4,5 százalékuk látogatja. Az istentiszteleteken a 15,2 százalékuk pedig ritkán vesz részt.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép:  Walid Shoebat

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!