Néhány hétre a zambiai Afrika egy kicsiny szelete költözött be a Füleki Vármúzeumba.

 

Az „Emlékeim Zambiáról“ c. kiállítás, Jeřábek Milan állatorvos zambiai emlékeit és élményeit mutatja be a látogatóknak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Jeřábek Milan. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

„Már az első pillanattól kezdve, ahogy afrikai földre léptem, tudtam, hogy miután hazatérek, szeretném majd megosztani tapasztalataimat mindazokkal, akik azt igénylik. Ezért is gyűjtöttünk feleségemmel és fiammal, Milannal kezdettől fogva mindent, ami ennek az afrikai országnak a megismertetését szolgálná a jövőben. A kiállítás nem egy jelenkori országképet vázol fel, viszont szeretném, ha elkalauzolná a szemlélőt a távoli, fekete, forró és legfőképpen lenyűgöző Afrikába”

– nyilatkozta Milan Jeřábek a vándorkiállításról.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállított anyag látogatók megismerhetik a számunkra egzotikus ország varázslatos természetét, szépségét, betekintést ad lakóinak mindennapjaiba. Láthatóak a helyi lakosainak ízlése és szemlélete szerint díszített, mindennapi használati tárgyak, hangszerek, szobrok, öltözetek, fegyvereket vonultat fel, amelyek mindegyike természetes anyagokból (fából, szárított tökből, bőrből, növények szárából) valamint fémekből készültek.

A tárgyakhoz (is) kötődő fényképek az afrikai lakosok mindennapi életét mutatják be.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nem hiányoznak a tulajdonos, szerző, szakmai, orvosi tevékenységét bemutató tárgyak, könyvek és fényképek sem.

Felvétel: Puntigán József.

 

Dr. Jeřábek Milan 1932-ben született Prágában. Állatorvosi képesítését a Kassai Állatorvosi Főiskolán szerezte meg, majd 1961-ben Szlovákiában állatorvosként helyezkedett el. Tanulmányait 1967 és 1969 között a Prágai Mezőgazdasági Főiskola trópusi és szubtrópusi állatorvosi tanszékén folytatta, ahol angol nyelvet is tanult.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Ezt követően állami kerületi állatorvosként a zambiai Kalomoban 1977-ben nyitotta meg rendelőjét, majd később szerződést kötött a choma-i ZATCo (Zambia Agricultural and Trading Cooperative) társasággal és a helyi agrárvállalkozók részére dolgozott.

Zambiában tíz évet dolgozott, pontosan harminc évvel ezelőtt, 1987-ben fejezte be, amikor visszatért Szlovákiába. Itt Bajcson (Bajč) folyatta állatorvosi tevékenységét, 1992-ben vonult nyugdíjba.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A füleki kiállítást és a szerzőt Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója nyitotta meg. Magát a kiállítás anyagát személyes emlékek kíséretében Jeřábek Milan ismertette. Ebben nagy szeretettel emlékezett meg az elhunyt feleségéről, aki hű társaként segítette őt, s aki nélkül az afrikai utak sem valósulhattak volna meg.

 

Jobb oldalt Titton Viktória. Felvétel: Puntigán József.

 

A jelenlévőnek alkalmuk volt arra, hogy részt vegyenek tárlatvezetésen, melyen részletesen megismerkedhettek a zambiai élményekkel, s az egyes tárgyakhoz fűződő személyes élményekkel is. A megnyitót afrikai dobokon játszott koncert zárta (Pa Ta Pu trió), melybe a vármúzeum munkatársai is aktívan bekapcsolódtak. A kiállítás november közepéig lesz látogatható.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!