Katona István csodálatos munkájának folyamata 37 képen.

 

Nosko László, Fülekpüspöki polgármestere tavaly kora ősszel kereste meg Katona Istvánt azzal a kéréssel, hogy faragjon egy Szent István szobrot a templom előtti térre, amely Szent Istvánra van felszentelve. Ez a tér egyben a falu egyetlen s legnagyobb tere, több mint egy hektár. Nagyon frekventált hely, mert a Budapest – Beszterce- Krakkó egykori hadi úton fekszik. Naponta mintegy 20-25 ezer autó halad át a falun keresztül.

 

Katona István a falu születte, itt kezdett el táncolni is a Fülekpüspöki „PALÓC” néptáncegyüttesben, amely az adott korban (1968 – 74) az akkori Csehszlovákia kiemelkedően legjobb együttese volt. Mindezt több nagydíj Zselizről, Myjava, Vychodná, TV, Magyarországi fellépések stb. is bizonyít. Innen indult Budapestre (akkor ez szinte hihetetlen volt – kommunizmus) a Magyar Állami Balett Intézetbe tanulni 15 évesen.

 

 hirdetes_810x300  

A szoborról

 

Kocsányos tölgyből készült, melyet úgy kellett keresni méretei végett. A szobor 210 cm magas. Talapzattal együtt 320 cm. Uralni fogja a teret.

 

A faragásnál Katona István Szent István megfogalmazását inkább VAJK – osnak  teremtette.

 

„Egy büszke, 30 körüli kemény alakú uralkodót és államalapítót. Tehát nem a nyugati keresztény világból átvett átszellemült alak, aki olyan viseletben is van. Hanem kaftánban, varkocsba fonva a haja, tarsolyán ott van rovással a neve VAJK. Arca inkább keleties turanoid és nem germán megfogalmazás“

 

– árulta el a szobor készítője a Körképnek.

 

A gyönyörű alkotás cirka egy hónap alatt készült el, napi 4 óra munkában. Mindez 4-5 millió fejsze, illetve szobrász bunkó csapást jelentett a vésőkre.

 

A szobrot augusztus 20.-án a kora délutáni órákban leplezik le és szenteltetik meg. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel és tisztelettel várnak ezen az ünnepen.

 

Körkép.sk

 

 

 

 

Körkép.sk

Képek: Katona István

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!