Minden, amit Norvégiáról mondanak, az igaz. A fjordoktól egészen a magas árakig. Íme, néhány érdekesség Európa zöld országáról Jana Kristeková beszámolója alapján. 

 

300 esős nap egy évben

 

Melyik hónapban esik a legkevesebb eső? Februárban. Hiszen ez a hónap áll a legkevesebb napból. Ilyen és ehhez hasonló viccek rendkívül népszerűek Norvégiában. Az ország ugyanis csaknem 300 esős nappal „büszkélkedik” egy évben.

 

 hirdetes_810x300  

A norvégok azonban nem törődnek ezzel. Azt mondják nem létezik rossz időjárás csak rossz öltözet. Bármilyen ítéletidő tombolhat, a norvégok akkor is kimennek nemcsak a természetben, de futni is. Sokan kimondottan kedvelik az esőt, mert úgy vélik, hogy ettől lesz szép zöld az országuk. Az eső leggyakrabban a partvidéken ered el, de ott a Golf-áramlatnak köszönhetően melegebb eső esik.

 

Fotó: Jana Kristeková

 

A belföldet főként a hegyek védik, ezért szárazabb, de jóval hidegebb területről van szó. A hőmérséklet általában -20 Celsius-fok körül mozog. A hidegrekord az országban -44 Celsius-fok, míg a melegrekord +38 Celsius-fok.

 

Az „ökologikus” szónak teljesen más jelentése van

 

Ez az északi nemzet mindent megtesz azért, hogy a gyönyörűséges országukat és a környezetüket megóvják. Nincsenek elragadtatva a gépkocsival történő közlekedéstől, amiről nemcsak a magas adók, de a világ legmagasabb üzemanyag árai is tanúskodnak. Az ország arra motiválja az embereket, hogy tömegközlekedéssel vagy elektromos autókkal közlekedjenek. Az elektromos autók használatát illetően Norvégia listavezető. Az 5 milliós lakosságra csaknem egymillió elektromos autó jut.

 

Fotó: iStockphoto

 

Aki elektromos autót vásárol, az különféle előnyökben részesül: ingyenesen parkolhat a nyilvános parkolóhelyeken, vagy éppenséggel joga van ahhoz, hogy az autóbuszok számára kialakított sávban közlekedjen. Ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető az, hogy Norvégiában szinte mindenhol iható és tiszta a víz.

 

A világ legboldogabb nemzete

 

A világ legboldogabb nemzeteinek rangsorában idén Norvégia szorította ki Dániát az első helyről. Valószínűleg ez annak a ténynek is betudható, hogy ez az egyik legkisebb ország, amelyik olajban gazdag, ám ennek ellenére a háborús konfliktusoktól mentes. Egy ország, amit az olaj és a hal tett gazdaggá. Annak ellenére, hogy magas adói vannak, ingyenes az egészségügye és az oktatásügye.

 

A hétvégi házikóik az északi fjordok kellős közepén találhatók, mégpedig víz, villany és internet nélkül. Minderre nincs is szükségük, hisz bármit is csinálnak – síelnek, sétálnak a természetben, vagy csupán söröznek – mindig mindent valaki olyannak tesznek, akivel megoszthatják az élményeiket.

 

Több mint 900 alagút köti össze az egykor izolált országot

 

Területi szempontból Norvégia Európa legnagyobb országai közé tartozik, míg a népesség szempontjából a legkisebbek közé. Első látásra szembetűnik, hogy az országot a hegységek uralják, amelyek között kisebb-nagyobb völgyek helyezkednek el. Ezekben az izolált völgyekben telepedett meg Norvégia lakossága, akik évszázadokon keresztül – főként télen – a világtól teljesen elzárva éltek. Azt mondják, Norvégiában minden alagút után más nyelvjárást beszél a lakosság.

 

Fotó: iStockphoto

 

Húsz évvel ezelőtt a két legnagyobb várost csak hajóval lehetett megközelíteni. Ma már az autópályának és az alagútnak köszönhetően 7,5 óra alatt eljuthatunk Bergenből Oslóba.

 

A közlekedés szempontjából télen az alagút számít a legbiztonságosabb helynek, hiszen itt nem veszélyeztet sem a fagy, sem pedig a köd és a lavina. Norvégiában mintegy 900 alagút van, közük a leghosdzabb (a világon is) a Laerdal alagút, ami 24,5 kilométer hosszú.

 

Az alkohol a (nem) szívesen látott társ

 

Ha valami olyasmit szeretnénk inni, amiben az alkohol magasabb 4,75 százaléknál, akkor speciális, a kormány tulajdonában lévő boltokban kell keresnünk. Ezeket az üzleteket Vinnmonopoletnek hívják, és országszerte több mint 300 található belőlük.

 

Például sört sem ünnepnapokon, sem vasárnap nem lehet vásárolni. A nagyobb boltok olyankor egyszerűen bezárják azt a részleget, ahol az alkoholokat árulják. A kisebb boltokban pedig egyáltalán nem is árulnak ilyesmit.

 

Nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra a sofőrre is, aki ittasan ül a volán mögé. Ha szondázás után kiderül, hogy alkoholt fogyasztottál, egy hónap vár a hűvösön. Mindezek ellenére a norvégok sokat isznak. A nemzeti italuk hatvan százalékos, és úgy nevezik, hogy akvavit, vagyis aqua vitae = az élet vize, gyógyszer az összes betegségre. Lényegében egy fűszeres burgonyalikőrről van szó.

 

Fotó: Reuters, iStock

 

Szoláriummal a depresszió ellen

 

A poláris nappalok és éjszakák váltakozásáról már biztosan mindenki hallott. Nyáron a poláris napok során a nap nem nyugszik le. Ezután következik a teljesen ellentétes tél, amikor még nappal is sötét van hosszú heteken át. Nem csoda, hogy a helyiek depresszióval küszködnek. A problémára kétféle orvosságot írnak fel: szoláriumot vagy egy gyógyítást elősegítő nyaralást valahol Dél-Európában. A norvégok ilyesféle gyógyhotelei például a Kanári-szigeteken találhatók meg.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iStockphoto

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!