Az utazó Budapest Nagycirkusz mondhatni évi rendszerességgel visszajáró cirkusza a szlovákiai városoknak. Népszerűek, majdnem mindenhol teltház előtt játszanak. Jelenlegi ügyvezető igazgatója Ádám Krisztina. Nehéz volt időt találni a beszélgetésre, a feladatai, azok megoldása eredményeként csak harmadik kísérletre sikerült. Lakókocsija előtt beszélgettünk.

 

Mindig ilyen elfoglalt?

 

Igen, ez az élettel jár, igen! Reggel korán már az állatokat kell eligazítani.

 

 hirdetes_810x300  
Ádám Krisztina. Felvétel: Puntigán József.

 

Ez az Ön feladata?

 

Részben igen! Nálunk minden egyes állat egy-egy családtag, ezáltal kell őket figyelni, hogy teljes ellátásban részesüljenek.

 

Hogyan telik egy napja?

 

Reggel felkelek, akkor elsők az állatok, megnézni őket, etetni, itatni, segíteni. Természetesen vannak emberek, akik ezt csinálják, de mi is besegítünk nekik az állatok ellátásában. Utána egy kis simogatás, egy kis irodai munka, takarítás. Amikor utazási nap van, akkor a hétfő utazással telik el. Minden napra van valami teendő.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Egyre több országban  korlátozzák az állatok cirkuszi szerepeltetését. Csehországban nemrégiben hagyták jóvá az erre vonatkozó törvényt, Szlovákiában őszre terveznek a jóváhagyni egy hasonlót. Mi erről a véleménye?

 

Ha jól tudom, Csehországban pl. a rinocéroszt, az orrszarvút, zsiráfot tiltják ki, maradhatnak a vadállatok és az elefántok. Hallottuk, hogy Szlovákiában a vadállatokat és az elefántokat tervezik korlátozni. Reméljük azért, hogy erre nem kerül sor. Magyarországon a vadonból befogott állatokat nem lehet szerepeltetni, egyébként ott  nincs semmi ilyen korlátozás.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Ha megteremtik az állatoknak az Európai Uniós szabványoknak, a törvényeknek megfelelő tartási módot, akkor nincs akadálya annak, hogy az ember akár vadállatot, akár elefántot tarthasson. Mi olyan körülményeket biztosítunk az állatoknak, úgy az élelmezésben, mint a körülményeikben, hogy mindig jó kondícióban legyenek. Sokszor talán jobbat, mint az állatkertben, mert itt az állatok szeretve vannak. Köztudott, hogy a cirkuszi állatok tovább élnek, mint az állatkertiek vagy vadonban élők, s éppen azért mert szeretetet kapnak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nem mindegy, hogy milyen módon vannak tanítva az állatok, Nem is jó szó ez, hogy tanítva, mert ezek rá vannak vezetve. Ha megnézi az előadást, akkor láthatja, hogy vannak kisoroszlánaink, kistevéink. A kisteve megy az anyja után. Nem olyan módon vannak betanítva, mint ahogyan az emberek azt gondolnák. A kisoroszlánon lehet látni, hogy milyen szelídséggel, milyen pajkossággal áll fel arra a rúdra és azt is, hogy nem kényszerítve van, hanem ösztönösen csinálja. Úgyhogy én nem értek egyet sok állatvédő ezen megnyilvánulásával.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az állat tehát a cirkusz része?

 

Természetesen, hogy a cirkusz része, ugyanúgy ahogyan a bohóc és az akrobaták is azok. Szerintem nem hiányozhatnak a cirkuszból. A kisgyerekek  azért jönnek a cirkuszba, hogy azt is lássák. Ha megkérdezik az átlagembert, akkor biztosan azt fogja mondani, hogy ez hiányzik nekik.

 

Eljutunk sok olyan településre, ahol ténylegesen mi vagyunk az év fénypontja, örülnek, hogy elmegyünk, és biztos, hogy sok szülőnek, sok családnak nagyon kellemetlen lenne, ha hiányoznának az állatok a porondról.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Melyik állat a kedvence?

 

Nekem? A tevék! Imádom őket, főleg ezeket a piciket, ezek olyan tündériek!

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Hogyan készül el egy évad programja?

 

Előre egy évvel, tehát már most gondolkozunk azon, hogy a következő évad repertoárja milyen legyen. Bízunk abban, hogy az állatok maradhatnak, ez a szívügyünk! Tervezzük például, hogy teljesen új köntösbe téve kerül a porondra kerül a lovas-akrobata-zsonglőr szám, mely az idén nem szerepel a műsorban.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei műsor?

 

Egy nagyon jó műsort állítottunk össze, nemzetközi szereplőkkel. Színes, fergeteges és lélegzetelállító. Pl. Mongóliából van egy nagyon ügyes hajlékony akrobatánk. Ő fantasztikus, képes arra, hogy a szájával ráharapva egy áltartóra a fogaival tartsa meg az egész súlyát.  Vannak illuzionisták, zsonglőrök, Olaszországból és Portugáliából légtornászok. A közönség reakciói alapján úgy érezzük, hogy nagyon elégedetten mennek el. Losoncon is nagyon jó közönség van.

 

Az idén Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában lépünk fel … jövőre tervezzük Lengyelországot. Télen fel szoktunk lépni Németországban és Franciaországban, főleg a karácsonyi gálaműsorokban. Utazunk sokfelé a világban.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Losoncról  Rozsnyóra, Kassára, Terebesre megyünk. Már rég jártunk ott, bízom benne, hogy az idei műsorunk is elnyeri a tetszésüket.

Az interjú második része pénteken lesz olvasható.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!