Életének 87. évében elhunyt Mács József Madách Imre-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

Mács József 1931. április 18-án született Bátkában. Magyar–történelem szakos pedagógusi diplomát szerzett, de egész termékeny pályája az újságírás-szerkesztés és a szépirodalmi művek alkotásával telt. 1952 és 1957 között az Új Szó, 1957-től 1960-ig az Új Ifjúság, majd 1960-tól 1991-ig a Hét szerkesztője, a Fórum melléklet felelős szerkesztője, majd a lap főszerkesztő-helyettese. 1969-től tagja a Csemadok Központi Bizottságának és országos elnökségének. 1959-től 1970-ig a Szlovák Írószövetség Magyar Szekciója vezetőségi tagja, 1993-tól a Magyar Írószövetség tagja, 2005-től a MMA társadalmi szervezet tagja, 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

A szlovákiai magyar irodalom alapozó nemzedékének tagjaként az egyik legolvasottabb felvidéki író volt. Termékeny pályája során 20 regényt és novelláskötetet írt, több regényt fordított szlovák nyelvből. Legismertebb művei: Adósságtörlesztés, Kétszer harangoztak, Szélfúvásban, Temetőkapu, Öröködbe, Uram…, Trianon harangjai, Bolondok hajóján. Utolsó regénye, Az elcsatolt vagon (2014) elnyerte az MMA Irodalmi Tagozatának Nívódíját.

 

 hirdetes_300x300  

Kitüntetései: a Szlovák Köztársaság Kormányának Ezüstplakettje, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje. Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára és Bátka község díszpolgára.

 

Végakarata szerint szülőfalujában, Bátkán helyezik örök nyugalomra. Temetéséről a család később ad értesítést.

 

Kövesdi Károly

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!