Az utazó  Budapest Nagycirkuszt  a jelenleg már nyolcgenerációs Ádám cirkuszdinasztia tagjai alapították, s vezetik ma is. A produkciókban, a cirkusz fenntartásában a család minden tagja részt vesz. A 1989-es  rendszerváltás után, 1990-ben ez volt  az  első hivatalosan megalakult magán  utazó  cirkusz Magyarországon.

 

Ádám Krisztina. Felvétel: Puntigán József.

 

Ön a nyolcgenerációs cirkuszdinasztia első női igazgatója. Hogy került ehhez a pozícióhoz?

Nem én vagyok a nyolcadik generációs, a testvérem László gyermekei azok. Ők még nem szerepelnek, én a hetedik generációt képviselem. A szülőktől veszem át a stafétabotot. Természetesen nem így kezdődött! Először ügyeket intéztem, látták, hogy ügyesen tudom magamat kalauzolni az adminisztrációs világban és ezáltal került arra sor, hogy akkor én leszek az ügyintéző, s utána a vezetője is a cirkusznak.

 

 hirdetes_810x300  
… „gumilány” Mongóliából. Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Hároméves volt, amikor először a színpadra lépett?

Igen, valóban háromévesem kerültem először a színpadra. Akkor egy késdobáló produkcióban vettem részt. A kis kosztümöm még na is őrzöm. Ez engem akkor úgy elvarázsolt, hogy elmondhatom azt, hogy azóta nem hiányoztam egy műsorról sem. És ezt csak tényleg így lehet, szívvel-lélekkel csinálni! Ha itt az ember beteg vagy lázas, vagy bármi fáj, ha rossz kedvű, akkor is vidámnak kell mutatkozni, tehát itt mindig a 100 %-ot kell a közönségnek nyújtani.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Azóta milyen produkcióban szerepel(t)?

Nagyon sokban! A késdobálás után egy kígyórevüben táncoltam orientál zenére, utána a testvéremmel zsonglőrözni kezdtem tanulni. Földön csináltunk, duóban egy tempózsonglőr számot, azzal nyolcéves koromtól folyamatosan felléptünk az előadásban. Ezt azután egy lovas zsonglőr produkcióvá fejlesztettük ki. Vásároltunk két nehéz, hidegvérű lovat, és a ló hátán ugyanezt kezdtük gyakorolni. Ebből egy nagyon szuper produkció kerekedett ki, amellyel megjártuk az Amerikai Egyesült Államokat is. Volt egy hinta akrobatika, amit szintén a testvéremmel gyakoroltunk be. Ott egy nyomó segítő voltam. Ő a hintáról szaltókat ugrott. Elsajátítottam az állatszámokat is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Most is csinálunk egy akrobatikus elemeket tartalmazói produkciót egy amerikai forgókeréken, Ez 12 m magasan van és forog. Van benne két mókuskerék, s abban megyünk kívül-belül. Ez egy tipikus amerikai produkció, nincs olyan cirkusz, ahol ne mutatnák be. A testvérem ott kezdte próbálni egy ottani artistával. Megtetszett neki, s mikor visszajöttünk Európába mi is úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk. Jelenleg ebben a forgókerékben szerepelek és teveprodukcióban.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Egyszer azt nyilatkozta, hogy azért nem maradt az Egyesült Államokban, mert hazahúzta a haza…?

Igen így van. Kint maradhattunk volna, ajánlottak szerződéseket ugyanoda, további cirkuszokhoz. De felötlött bennünk az, hogy ha még kinn maradunk két évet (vagy többet) akkor az ember odaszokik és már nehezen jön vissza. Valóban honvágyam volt!

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Európa más! Az emberek teljesen mások. A felfogás, mentalitás, gondolkodás. Más az itteni emberek hozzáállása másokhoz. Európában még mindig közelebb állnak az emberek egymáshoz, mint kint. Ott is megkérdezik, hogy hogy vagy, de a választ már nem hallgatják meg. Ez fontos … meg a család, a barátok, a rokonok is itt vannak … s fontos, hogy egy évben ne csak egyszer lássa őket, vagy esetleg még ritkábban.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Van kedvenc helye Szlovákiában, ahová szívesen tér, térnek vissza?

Nem mondanám, hogy van ilyen. Mindenütt szerettünk lenni! Legyen Poprád, legyen Kassa, bárhol, Losoncon is. Itt is kedvesek az emberek, jó a hangulat, a légkör, szeretettel fogadnak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Mindig a lakókocsiban lakik?

Ha utazunk, akkor igen! Hiába van házunk, abban másfél hónapot vagyunk maximum. Nekünk ez az utazó ház, mert itt vagyunk a legtöbbet, a házban csak a pihenés, szabadságideje alatt. Általában december elején egy háromhetes pihenés, utána pedig január és február közepéig. Utána jön a következő évad tervezési ideje, a kosztümök, ruhák, fénytechnika, a zene, a produkciók összerakása, zenéje stb.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Hány emberrel dolgoznak?
Sokkal! Van egy műszaki gárda, artisták, fellépők. Úgy 40-en biztosan vagyunk!

 

Költözésre készülve, először a sátor kerül az utazó kocsira. Felvétel: Puntigán József.

 

Van valamilyen vágya, amit szeretne megvalósítani?
Van, igen, de ezt nem szeretném elárulni. Titok! Remélem, hogy legközelebb már büszkén elmondhatom, és bízom benne, hogy sikerül.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

 

A cirkusz az élete – beszélgetés Ádám Krisztinával, a Utazó Budapest Nagycirkusz igazgatójával. I. rész

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!