P. Vonyik Erzsébet

 

Öt felvidéki lovasnak is szurkolhatunk ma délután a Hősök terén a X. Nemzeti Vágta előfutamaiban. A Körkép.sk a rendezvényről helyszíni tudósítással jelentkezik.

 

A Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán az egész Kárpát-medencét képviselő 72 település lovasai állnak szombaton rajthoz, hogy megmérkőzzenek a 2017 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért.

 

 hirdetes_810x300  

Szombaton 12 előfutamot rendeznek és a legjobbak jutnak tovább a vasárnapi középfutamokba, majd a döntőbe. A budapesti futamokra idén 12 magyarországi és négy határon túli elővágta dobogósai kerültek be, valamint a vidéki és a külhoni vágtákat rendező települések is benevezhették saját lovasukat. Igy lesz ott Budapesten a 8. futamban az idei harmadik Felvidéki Vágta házigazdáját, Dunaszerdahelyt képviselő Osztényi Zoltán is Raki nyergében, aki közvetlenül a rajt előtti sérülése miatt Dunaszerdahelyen nem mutatkozhatott be. Osztényi a híres Overdose munkalovasaként volt ismert.

 

 

Budapesten rajthoz áll rögtön az első előfutamban a Timoteit megnyergelő Bobek László, a 3. Felvidéki Vágta győztese Naszvad képviseletében. Tóth René is indul Kamikadzéval a 4. előfutamban, aki most Érsekújvárt képviseli. Róla tudni kell, hogy nem újonc Budapesten, hiszen már tavaly is versenyzett a Nemzeti Vágtán, akkor Dunaszerdahely színeiben, de az előfutamból nem jutott tovább.

 

A további felvidéki lovas Múcska Gergely lesz a 7. előfutamban, aki Tallós községet képviseli. De láthatjuk majd az utolsó, 12. előfutamban Somorja színeiben Egri Árpádot is Roven Revolver nyergében, aki két éve, az első Felvidéki Vágta győzteseként már eljutott a Nemzeti Vágtára.

 

Kép: felvidekivagta.sk

 

A Nemzeti Vágta nemzetközi futamában szlovák induló is lesz: Bogdáň Anton, aki ezt azzal érdemelte ki, hogy Vághosszúfalu lovasaként Dunaszerdahelyen idén júniusban megnyerte a szlovák futamot.

 

A Felvidéket képviselő egyes községek lovasait várhatóan idén is népes szurkolótábor kíséri majd, több településről különjáratot indítottak ma Budapestre.

 

Idén is a Vágtakorzón lehet lazítani az Andrássy úton

 

A Nemzeti Vágta kísérőrendezvényeként az Andrássy úton kialakított Vágtakorzón az idén is a szokásos színes forgatag várja az érdeklődőket. Itt minden résztvevő település kapott saját sátrat, így Dunaszerdahelynek is lesz standja, ahol a vágtán részt vevő többi felvidéki településsel együtt közösen mutatkozhatnak be.

 

Dunaszerdahely lovasa felvonul a Hősök terén. Kép: Dunaszerdahely weboldala

 

Az Országkonyha már péntektől üzemel, a hétvégén rengeteg színes lovas látványosságnak örülhet a közönség

 

A jubileumi versenysorozatot rengeteg színes program és lovas bemutató kíséri. A versenyek ugyan csak a szombat déli ünnepélyes megnyitó után kezdődnek, de az 56-osok terén felállított Országkonyhán már péntektől megkóstolhatják a látogatók a hagyományos magyar ételeket, italokat, valamint a pálinka- és borkülönlegességeket. Ismét lesz jótékonysági sztárfutam is, a futamok szünetében szüreti felvonulást és a vágta tánccsoportjának előadását láthatja a közönség. Szombaton este lovas táncosok közreműködésével fellép az Ország Táncháza, majd a versenypályán különleges hortobágyi méneshajtás és tüzes vágta lesz.

 

NyitóképDunaszerdahely lovasa a tavalyi Nemzetközi Vágtán.

 

További ajánlott írások:

 

A  budapesti nagy döntő a felvidéki vágtázók végcélja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!