Ha szeptember, akkor szókimondó jópofa plakátok lepik el Budapesten az Ötvenhatosok terét – nincs ez máshogy idén sem. A 17. ARC kiállításon idén ismét helyet kaptak a civil szervezetek, egyesületek, de a főszerepet ismét a rendszerellenes plakátok vitték.

 

Vigyázat, civilek!

 

Ezt a mottót választották az idei kiállítás témájának, amelyre – ahogyan az elmúlt 17 évben is – ismét bárki pályázhatott. A kiállítás beharangozója alapján idén arra keresték a választ, hogyan is definiálják a pályázok a civilség fogalmát.

 

 hirdetes_300x300  

„Maradj civil! Itt te is igazán civil lehetsz, azaz önmagad. Aki nyitott, kreatív, aki úgy szeretné megismerni a világot, hogy közben a világ is megismerje őt. Ne félj civil lenni! Most ez az egyetlen szabály. Nincsenek hivatalos elvárások, iránymutatások, nincsenek sem fölösleges körök, sem fölösleges négyzetek. Itt minden azért van, hogy ne csak nézz, hanem láss is, hogy ne csak hallgass, hanem beszélj is. Beszélj és gondolkozz szabadon, korlátozások nélkül, ahogy a szíved és az eszed diktálja!”

 

A rendkívül tágan értelmezhető szlogent a pályázók egyértelműen a szabadság és az emberi jogok oldaláról ragadták meg. Ismét rendkívül kreatív megoldások születtek, amelyek egyaránt nevettetnek meg, késztetnek gondolkodásra, és szomorítanak el.

 

Kreatív párbeszéd, de figyelemfelhívás is

 

Természetesen nem hiányoztak a különböző szervezetek plakátjai sem: egy bociszemű keverék kutya az örögbefogadásra buzdítja a látogatókat, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége rendkívül ötletes galériával hívja fel magukra a figyelmet, de a BAGázs egyesület is szívszorító plakáttal járult hozzá ahhoz, hogy a bagi romák helyzete egy kis figyelmet kapjon.

 

A kiállítás különösen érdekes annak fényében, hogy a magyar kormány az elmúlt években szintén szabályos plakáthadjáratot indított, csak a cél volt máshogyan népnevelő. Ez a motívum is helyet kap természetesen a kiállításon, talán a legvilágosabban az Elegem van a plakátokból! – plakát mondja ezt ki a legironikusabban. A sors különös fortélya egyébként, hogy ottjártamkor szinte az egész kiállítás körbe volt zárva kordonokkal, a hétvégén tartandó Nemzeti Vágta miatt.

 

A kiállítás még több mint másfél hétig látogatható éjjel-nappal, és természetesen idén is ingyenes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!