Szeptember utolsó napján az Esztergomi Vármúzeumban 15. alkalommal került átadásra e rangos díj. A régióban végzett közvélemény kutatás, valamint a Szent István-díj Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az idei díjazott a Duna Televízió lett a nemzeti összetartás és az összmagyarság érdekében végzett kiemelkedő és példaértékű tevékenységéért.

 

Bihari Antal, a Szent István-díj alapítója

 

A díjat egy magánember alapította

 

Ritkaságszámba megy, hogy magánember alapítson díjat, de az esztergomi Bihari Antal aki a Körzeti Televízió (KTV) tulajdonosa pont ezt tette. Ő maga rendületlenül dolgozik a régió magyarságának összekapcsolásán. Szívből, lelkesedésből, elkötelezettségből, hiszen támogatást nemigen kap. Mi itt Párkány környékén sokszor látjuk őt nemzeti ünnepeinken, történelmi és kulturális rendezvényeinken.

 hirdetes_400x285  

 

A KTV sugárzó adó, adása fogható a térségben, így sok emberhez eljutnak az általa készített színes beszámolók, melyek bepillantást engednek úgy a Duna jobb, mind a bal partján élők közösségi életébe. Így válik valósággá, hogy ami régen egybetartozott az újra összeforr. A díj alapításával ugyanez volt a célja, az összmagyarság kulturális életének segítése, a kulturális örökség védelme.

 

A díjátadót megtisztelték jelenlétükkel a társadalmi, egyházi és politikai élet kiválóságai. Kondor Katalin műsorvezető külön üdvözölte a Felvidékről nagy számban érkezett nemzettestvéreket, majd bemutatta a kuratórium tagjait: Jankovics Marcell rajzfilmrendező (elnök),  Dr. Horváth István, a Balassa Múzeum nyugalmazott igazgatója, Dr. Prokopp Mária, művészettörténész professzor, Koditek Pál, a Chatedral Tours igazgatója, Bihari Antal a Körzeti Televízió stúdióvezetője (alapító).

 

Lovass Tibor átadja Ilosvai Gábor ügyvédnek a Szent István-díj érmet

 

Először a Szent István-díj érem átadására került sor, mert nem csak Szent István-díj létezik, de emlékérem is.

 

Ezt elsősorban olyan környékbeli személyek kaphatják, akik a helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Ez az emlékérem a Körzeti Televízió díja, melyet szintén Bihari Antal alapított és terveztetett. Az érem egyik oldalán a Szent István-díj, a másik oldalán a KTV logója látható. Az idén az érmet Ilosvai Gábor ügyvéd vehette át, akit Lovass Tibor a Helyi Televíziósok Országos Egyesületének elnöke méltatott. Ilosvai Gábor 2010 óta tagja a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának, az esztergomi képviselőtestület jogi bizottságának külsős tagja, tevékenykedik az egyházközség javára, a KTV jogi képviselője és elévülhetetlen érdemei vannak a díj létrejöttében is.

 

A díj alkotója Mellocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, aki egy kisplasztikában örökítette meg Szent Istvánt.

 

 

A díj átadása előtt Farkas Iván az MKP alelnöke arról beszélt, mit jelentett nekünk felvidékieknek a Duna TV létrejötte.

 

„Méltó kézbe kerül a díj, hiszen a Duna TV negyedszázados működése létfontosságú. A Körzeti Televízió összehoz az anyaországgal regionális szinten, a Duna Televízió ugyanezt teszi országos és világviszonylatban. Mi itt a Felvidéken már régebbtől fogtuk a magyar televíziók adásait, de van, ahová a magyar adás csak a Duna Televízió által jutott el. Fontos, hogy egyben lássuk a nemzetet, hírt kapjuk, hírt adjunk egymásról, és ebben a Duna TV szerepe pótolhatatlan.”

 

A díjátadón felolvasták Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének levelét, aki 2002-ben elsőként kapta meg a díjat. „… a Duna Televízió életre hívása az anyaországi és a határon túli magyarság közötti kapcsolat ápolásáért, az összetartozás felelősségének és védelmének megerősítéséért indított kezdeményezés gyümölcse, melynek indíttatása és célja egy a Szent István-díj megalapításával” – emelte ki a miniszterelnök.

 

 

Tőkés László püspök is levélben fejezte ki elismerését: „… a Duna Televízió arra a korszakos feladatra vállalkozott, hogy az „illyésgyulai” hazát a magasból a földre hozza. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak Sára Sándornak, az intézmény első vezetőjének.”

 

A Duna Televíziót Jankovics Marcell kuratóriumi elnök méltatta: „… azért indult útjára , hogy helyreállítson valamit, ami jóvátehetetlenül sérült, helyrebillentsen egy önmagából kifordult világot.”

 

Bihari Antal és Jankovics Marcell átnyújtják Dobos Menyhértnek,  a Duna Televízió vezérigazgatójának a díszoklevelet és a Szent István-díjat.

 

A rendezvényt megtisztelte Völner Pál államtitkár és Schmitt Pál Magyarország volt köztársasági elnöke is.

 

A műsorban fellépett Szeredy Krisztina felvidéki származású énekművész (a képen), Boráros Imre színművész, Török Tilla énekes és népzenész, a Sárisápi Bányász Fúvószenekar, a Mindszenty József katolikus iskola kórusa.

 

Bokor Klára

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!