Érdekes történelmi összeállítással jelentkezik csütörtökön a Kvartett. A V4 országok közös produkciójában csatamezőről, kastélyokról és rusztikus faluról készült filmek peregnek.

 

A Kvartett – Ahol a múlt kísért október 12-ei műsorában visszaforgatja az idő kerekét. A cseh stáb a történelmet idézte meg, s az austerlitzi csata helyszínére látogatott. A mai Csehországban fekvő harcmezőn Napóleon seregei 1805-ben fényes győzelmet arattak az összevont osztrák-orosz haderővel szemben. A megszégyenítő vereség nyomán az osztrákok a pozsonyi prímási palotában írták alá a békepaktumot.

 

A  szlovákok  legnagyobb  büszkeségei közé tartoznak  Csicsmány  festett  falú  faházikói, ahol a szakemberek azon dolgoznak, hogy az ősök által rájuk hagyományozott motívumvilág  az UNESCO Világörökség része legyen.

 

 hirdetes_300x300  

 

Számos  lengyel  főúri család  élete kötődik Łańcut kastélyához, amely kitűnő állapotban maradt fenn, és páratlanul gazdag műtárgy-gyűjteménnyel várja a látogatókat.

 

De maradjunk még a főúri lakoknál! A múlt szelleme kísért a legnépszerűbb  magyar királyné, Sissi  kedvenc lakóhelyén, a gödöllői  Grassalkovich-kastélyban is, amelynek javarésze eredeti pompájában idézi a békeidőket.

 

A Kvartett az egyetlen olyan állandó, közös magazinműsor, amelyet  2000 óta készítenek  és sugároznak  a V4 országok  – Lengyelország, Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia – közszolgálati televíziói. Minden adásnak van egy fő motívuma, amelyet a négy ország újságírói feldolgoznak. Az országok – közös főcímmel, grafikai arculattal – a saját nyelvükön  készítik el a négy riportból álló összeállítást.

 

A műsor havonta egyszer, 26 percben jelentkezik, nem politizál, hanem a szépségekre és az érdekességekre hívja fel a figyelmet.

 

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: október 12., csütörtök (Duna 7.15)

Ismétlés: aznap (Duna World 15.45)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!