A Rimaszombati járás a foglalkoztatottság terén a legutolsó az országban. Méghozzá magasan! A fiatalok rendre elvándorolnak, Pozsony környékén, vagy külföldön keresnek munkát, megélhetést. Akik maradnak, azokra (tisztelet a kivételeknek), nehéz jövő vár. Következik a „podpora”, a segély, a tanácstalanság, ami gyakran végül alkohol-, és kábítószer fogyasztáshoz, bűnözéshez vezet.

 

Van viszont a fiatalok között olyan réteg is, amely nem adja fel, megpróbál megélhetést teremteni magának és kis családjának idehaza. Célt tűz ki maga elé, és próbálja azt megvalósítani. Tesz érte. Persze, ehhez helyi szinten még több energia és lelemény szükséges, mint másutt, de nem adja fel.

 

Rencsok János

 

Ezek közé a fiatalok közé tartozik a Rakottyás-i Rencsok János is. Vele beszélgetek.

 hirdetes_810x300  

 

Hogyan is kezdődött a pályafutása?

 

Hét éve lettem megválasztva Rakottyás község polgármesterének, de már jóval előtte is foglalkoztam olyan tevékenységgel, amit parasztudvarnak neveztünk el. A mi esetünkben ez a lovak tartása mellett kulturális tevékenységet, a néphagyomány ápolását takarja. 2013-ban lettünk beregisztrálva, mint polgári társulás, azóta tevékenységünk folyamatosan bővül.

 

Érdekli ez az embereket?

 

Nagyon érdekli. Főleg a fiatalokat, akik szívesen jönnek. Lovas oktatás folyik csaknem minden hétvégén. Rácka bárányunk is van, magyar kacsa, liba, így a gyerekek elszórakoznak. A lovas kultúra mellett igény van az íjászatra, táborokat szervezünk, ahol gyakran részt vesznek barantások is. Ez egy ősi magyar harcművészet, amely különböző technikák (ostor, íj) megismertetése mellett elsősorban fegyelemre tanítja a fiatalokat. Vonzza őket a virtus.

 

De táborainkban találkozhatnak modern dolgokkal is. Például a tájékozódási versenyen követelmény az okos telefon használata. No, ennek aztán örülnek a gyerekek.

 

 

 

Az idősebbekkel hogy állnak?

 

Nem hagyjuk ki őket sem. A közeli Bátkában jó a kapcsolatunk az idősekkel, kemencés napokat tartunk velük. Csoportunk van, amely a néptáncot műveli, a népdalokat ápolja. Fellépéseinket, lovasbemutatóinkat látványosan, mutatósan szervezzük, így szeretik az idősebbek is és a fiatalok is egyaránt.

 

Összegyűjtöttük és használhatóvá tettük a mezőgazdaságban használt lovas szerszámokat, gépeket, mint például a lovas-gereblye, lovas-kasza. Az ilyen bemutatóknak is nagy sikerük van.

 

 

 

Ki az a mi? Kikkel dolgozik együtt?

 

Lelkes fiatalok. Meg kell említenem Bátkából Bene Viktort, Tamásiból Varga Krisztinát, vagy épen a páromat, Boros Zsuzsát, aki Tornaljáról való. De rajtuk kívül sokan vannak, akikre- úgy érzem -számíthatok ebben a tevékenységemben. És ennek nagyon örülök.

 

Említette, hogy polgármester is.

 

2010 óta vagyok a polgárok bizalmából egy Balog völgyi község, Rakottyás polgármestere. A 340 lakosú kisközséget zömmel református vallású magyarok lakják.

 

 

 

 

Lehet tudni, hogy honnan ered a község neve?

 

Az idősek beszélik, hogy régen a község feljebb terült el a Balog völgyében. A török elől húzódott ide a lakosság, egy rekettyésbe. Innen a falu neve is.

 

Mi az a rekettye?

 

Bokros növény, sárga bogyókkal. Közismertebb neve a homoktövis. Már nincs belőle a falu területén, de terveink között szerepel a visszatelepítése, és bogyóinak hasznosítása. Sok C-vitamint tartalmaz.

 

Rakottyás.

 

Milyen terveik vannak még a jövőre nézve?

 

Jelenleg folyamatban van az épületeink felújítása és új tartalommal való megtöltése. Ezt önerőből végezzük, a közhasznú munkások segítségével. Szeretnénk lakásokat építeni a rászorulóknak, de legfőbb célunk a vízvezeték kiépítése.

 

Hát ez nem kevés. Mi van még?

 

2015-ben a Balog- és a Vály-völgyében Helyi Akciócsoportot alapítottunk 23 község részvételével. Ezt mozgatom a lehetőségeim, és képességeim szerint. Sajnos még viszonylag kezdeti stádiumban vagyunk, de remélem, hogy hamarosan eljön az idő hogy teljesíteni tudjuk az előírt feltételeket, és kapjunk pénzt mi is ennek a vidéknek a gazdasági és szociális fejlesztésére.

 

Nos, ennyit egy fiatalember tevékenységéről, aki nemcsak kellő ambícióval és akarattal rendelkezik, de érti is a dolgát.

 

Sok sikert kívánok neki!

 

Mede Géza

Képek: Rakottyás község archívuma.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!