Chewbacca pont az a karakter, akit könnyű lenne lecserélni, hiszen szőrcsuha rejti a színészt. A rajongók mégis Peter Mayhewt zárták a szívükbe, aki immáron negyven éve bújik bele a vuki legendás bundájába. Azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy Az ébredő Erő óta van egy új beugrós Chewbacca is, aki ráadásul egyre több lehetőséget kap. 

 

Chewbacca legendás bundájába immáron negyven éve Peter Mayhew bújik bele. A 73 éves színész még mindig töretlen lelkesedéssel játssza a vukit, ám egészségügyi problémái miatt szükség volt egy fiatal beugrósra, aki az akciójelenetekben helyettesíteni tudja a színészt.

 

Giphy

 

Az ébredő Erőben – amely a franchise sokéves kihagyás utáni visszatérése volt  – sok rajongónak egyszerre dobbanhatott meg a szíve, amikor a Han Solót alakító Harrison Ford szájából elhangzott a Chewie, hazaértünk! mondat. Lehet azonban, hogy nem Peter Mayhew volt a kosztümben, hanem egy fiatal finn exkosaras, Joonas Soutamo.

 hirdetes_300x300  

 

A stáblistán mindketten szerepelnek, Soutamo testdublőrként ugrott be az akkor 71 éves színész helyére, aki éppen egy térdműtétből lábadozott és bottal járt. A fiatal finn színész bevált, azóta is megosztva öltik magukra Chewie bundáját. Arról, hogy pontosan mely jelenetekben látható ő, és melyikben Mayhew diplomatikusan nem akart nyilatkozni. A jövő héten bemutatásra kerülő Az utolsó Jedikben is felváltva húzták magukra az ikonikus jelmezt.

 

Az újonc Suotami a lehető legprofibb vukitanácsadóját kapta, hiszen ki más is adhatta volna át jobban a vukiság minden lényeges mozzanatát, mint Mayhew? Az idős színész egyébként elégedett volt Soutamival, csupán annyi kifogása volt, hogy túl vékony vukinak.

 

Kicsoda az új Chewie?

 

Joonas Suotamo Finnország 31 éves szülötte, a színészkedés előtt kosárlabdareménység volt, majd biztosítási ügynökként kereste kenyerét. 209 centiméteres magasságával mintha vukinak született volna, ám még így is fel kell néznie Peter Mayhew-ra, aki majdnem tíz centivel magasabb nála. Semmilyen színészi előképzettsége nincs, filmelméletből szerzett diplomát.

 

Az ébredő Erőbe egy felhívás alapján került, ahol legalább hét láb magas, kék szemű embert kerestek Chewbacca-dublőrnek. A forgatáson tanúja volt, ahogy Harrison Ford a bokáját töri a Millenium Falcon egyik lezuhanó ajtaja miatt, és az elsők között volt, akik segíteni próbáltak a színésznek.

 

Lemaradt Az ébredő Erő premierjéről

 

A hetedik Star Wars-film élete élménye volt, mégis lekéste a premiert. Chewbacca hiába az univerzum egyik legjobb pilótája, Suotaminak épp a repüléssel gyűlt meg a baja: a repülőgép, amivel Londonból Los Angelesbe utazott volna még a Heathrow reptéren műszaki problémákba ütközött, és nem ért oda. „Talán most nagyobb szerencsém lesz”-nyilatkozta

 

Nem Chewbacca a kedvenc karaktere

 

Suotamoról óriási Star Wars-rajongó, ám nem mondható el, hogy kiskorában minden álarcosbálon szőrmébe bújt volna. Kedvenc karaktere ugyanis Luke Skywalker volt. Az ébredő Erő forgatásán volt is lehetősége találkozni az őt alakító Mark Hamillel, egy vérbeli rajongó pedig tudatosan készül az ilyen találkozásra. Suotamo úgy döntött, Chewbaccásan köszönti Hamilt, így artikulálatlan bömböléssel szólt először hozzá.

 

Nem egészen azt a reakciót kapta, amire számított, Hamil csak annyit szólt: oh, hogy vagy Peter? Suotamo ekkor felfedte, hogy nem Peter Mayhew van a szőrcsuha alatt, Hamil pedig ettől teljesen zavarba jött.

 

 

A Han Solo film az övé lesz

 

A készülő Solo című filmben már kizárólag ő fog szerepelni, a film IMDB-oldalán legalábbis nem szerepel Peter Mayhew neve. Ennek oka természetesen nem az, hogy kiszorítják a 73 éves színészt a szerepből, hanem az, hogy a film Han Solo fiatal éveiről szól, ahol Chewbacca is jóval fiatalabb. Ezáltal a film is megköveteli egy atlétikusabb vukit, Suotamo tehát ott guríthat először igazán nagyot.

 

A Han Solo-eredetfilm forgatását októberben befejezték, az eredményt 2018 májusában láthatjuk a mozikban. A Solo: A Star Wars Story címre keresztelt alkotást Ron Howard jegyzi, a legendás űrcsempészt pedig Alden Ehrenreich alakítja majd. Chewbacca, mint Han Solo jobbkeze nagy valószínűséggel nagy szerepet kap majd a filmben.

 

Nem kell már túl sokat várni arra, hogy Chewbaccát ismét a vásznon láthassuk: jövő héten csütörtökön világszerte bemutatják a Star Wars-széria következő részét, Az utolsó Jediket, lehet tippelgetni melyik jelenetben ki látható.

 

(Főkép: Time.com/Frederic M. Brown)

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!