A 75. Golden Globe átadó a nőktől volt hangos, az azt követő nap pedig az erről szóló hírektől: mit emeltek ki a színésznők a köszönőbeszédükben, hogyan fűzték bele mondandójukba a Time’s Up mozgalom fontosságát, vagy melyik nőjogi aktivistával érkeztek. Hollywood művésznői egy emberként álltak ki a szexuális zaklatás ellen, és hosszú évek után ennek végre hangot is tudtak adni, méghozzá mindent elsöprő csatakiáltást. Ezzel szemben Hollywood férfiszakasza mintha megnémult volna. 

 

Persze nem feltétlenül azért, mert ők ne támogatnák a mozgalmat, csak esetükben nem volt annyira látványos, hogy mindenki feketében volt. Sokan a Time’sUp kitűzővel üzenték, igenis kiállnak az ügy mellett, ám látványos beszédek és állásfoglalások nem voltak. Az est házigazdája, Seth Meyer, amerikai humorista sem tudott igazán tudott mit kezdeni azzal, hogyan közelítse meg a témát. Sokan jelezték, hogy egy ilyen jelentőségű gálához egyértelműen nő házigazda dukálna, ám végül Meyeré maradt a szerep – épp ezért lehetett volna izgalmas, mit is kezd egy férfi a feminizmus diadalában fürdő gálával.

 

De nem kezdett semmit, az óvatos vicceskedésen kívül nem igazán mert belemászni a témába, amit a nyitómondata is remekül alátámasztott:

 

 hirdetes_810x300  

Jó estét a hölgyeknek és a még megmaradt úriembereknek. 2018-at írunk, a marihuána végre legális, a szexuális zaklatás pedig már nem. Jó évnek nézünk elébe!” 

 

Míg a női győztesek köszönőbeszédei szinte egy az egyben a nőket ért szexuális zaklatásokról, a nők egyenjogúságáról és a hallgatás megtöréséről szóltak, addig a nagy férfi győztesek egyike sem érintette mondandójával a témát. James Franco, Ewan McGregor, Guillermo del Toro, Sam Rockwell, de még Gary Oldman sem szólalt fel az ügyben, miközben átvette a kis arany díjat.

 

 

A jelenség A víz érintése című filmért díjazott mexikói rendező, Guillermo del Toro arcára ült ki leginkább: miután Natalie Portman egyetlen jól irányzott mondattal mutatott rá a legjobb rendzeő kategória férfiuralmára,

 

(„És most nézzük a jelölteket, az összes férfit”),

 

del Toro kínosan vonogatta a vállát. Portman frappáns mondatát elismerő nevetés fogadta a teremben, és a közösségi médiában is gratuláltak az elegáns félmondathoz. A kritika ráadásul az idei évben különösen találó: hiába nyerte meg a Lady Bird a legjobb film és a legjobb színésző díját, a rendezőnőt, Greta Gerwinget egyáltalán nem jelölték.

 

https://www.youtube.com/watch?v=I7mwGW1N3aY

 

A gála után a közösségi oldalakon záporoztak a megnyilvánulások, amelyeknek nagyjából ennyi volt a rövid ám annál lényegretörőbb mondanivalója: nagyszerű, hogy a férfiak is felhúzták a fekete szmokingot, és kitűzték a Time’s Up kitűzőt, de hangot kellett volna adniuk annak, hogy valóban kiállnak a nőket ért bántalmazások ellen. Ez egyértelműen nem történt meg, és hiába szólt az egész este erről, a férfiak némasága rámutatott arra, hogy ehhez a párbeszédhez igenis kell az ő hangjuk is.

 

Polák Zsóka

(Főkép: Paul Drinkwater)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!