78 éve éppen ezen a napon látta meg a napvilágot egy félénk fiú, akit az iskolában sokáig kinevettek cseroki indián származása miatt. Nehéz ezt elhinni egy olyan emberről, aki mára a legyőzhetetlenség és az emberfeletti erő vicces szinonimájává vált. Carlos Ray Norris Jr, mindenki Chuck Norrisa, aki már kétszer is elszámolt végtelenig, ma 78 éves.

 

Anyai ágról ír és cseroki indián felmenőkkel rendelkezik – őslakos vérvonalára máig rettentő büszke, többek közt a Walker, a texasi kopóban is sokszor kacsint ki származására. Az iskolában azonban még nem az a Chuck Norris volt, akivel ma már senki nem merne ujjat húzni, félénk természete és származása miatt sokat gúnyolták iskolatársai. Önéletrajzában leírta, hogy sokszor szeretett volna visszavágni, talán emiatt is választott olyan sportot, ami megkeményítette.

 

Karatemesterből színész

 

Norris először nem a színészetnek szentelte az életét, hanem a sportnak. Katonaként Dél-Koreában találkozott először a keleti harcművészetekkel: elsajátította a tangsudo, a taekwondó, a Shito-Ryu karaté és a brazil Jiu-Jitsu fortélyait is. Hazatérése után karateiskolát alapított, hamarosan pedig a profi versenyzésbe is belefogott. Sorozatban hatszor nyerte el a profi középsúlyú karatebajnoki címet, volt az Év karatésa is, és egyértelműen ő volt a sportág elsőszámú favoritja.

  hirdetes_300x300   

 

fotó: AV Club Film

 

Egy harcművészeti találkozón hozta össze a sors a filmes harcművészek másik császárával, Bruce Lee-vel, aki végül ellenfele volt A sárkány útjában. Minden idők egyik legemlékezetesebb jelenetében a Colosseumban harcolnak, ráadásul ez az egyetlen film, amelyben Norris karaktere meghal. Közben az akkori Hollywood egyik legnagyobb reménységének, Steve McQueennek (majd a fiának is) volt a karateedzője, az ő bátorítására vonult színésziskolába.

 

A sárkány útja harcos szerepe után 1977-ben, az Országúti bunyósban debütált, innentől kezdve pedig fokozatosan felküzdötte magát az álomgyár első számú verekedős hősévé. Több mint harminc filmben játszott, de közben sem akasztotta szögre a harcművészetet – több könyvet írt, szervezeteket alapított, sőt, saját farmert is reklámozott, amelyben kifejezetten kényelmesen lehet pörgőrúgni. Emellett híres konzervatív és mélyen vallásos nézeteiről, valamint jótékonykodásairól – főleg nehéz sorsú gyermekeket és veteránokat támogat. 1993-ban elindult nagysikerű sorozata, Walker, a texasi kopó, amivel tovább fokozta addigi legyőzhetetlen mivoltát.

 

fotó: Transparent-Aluminium.net

 

Tavaly novemberben jelentette be, hogy végleg visszavonul a filmezéstől – persze nem azért, mert ereje megkopott volna, sokkal drámaibb dolgok állnak a háttérben. Feleségét, Gena O’Kelle-t néhány évvel ezelőtt egy MRI-vizsgálat során mérgeztek meg egy orvosi műhiba során, azóta az asszony szinte teljesen lebénult.

 

Norris közleményében kifejtette, hogy felesége ápolása elsőrangú feladata, ezért feladja karrierjét. Így a 2012-es Feláldozhatók 2 lett az utolsó filmje, ahol egy igazán illusztris társaság csillaga volt: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Jason Statham, és Bruce Willis mellett keménykedhetett.

 

 

Állandóan hidakat akarnak elnevezni róla

 

Chuck Norris olyan népszerűségnek örvend, hogy mikor a budapesti M0-ás híd elnevezésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szavazást írt ki, hosszú ideig a Chuck Norris-híd elnevezés vezetetett. Sőt, a pozsonyi Dévényújfalut és az osztrák Schlosshoffot összekötő híd elnevezésére kiírt szavazáson is az ő neve nyert, de ahogy Magyarországon, sajnos itt sem fogadták el, a Szabadság-kerékpárhíd nevet kapta inkább.

 

Giphy

 

 

A neve azóta eggyé vált a legyőzhetetlenséggel és az emberfelettő erővel. A töménytelenmennyiségű vicceket természetesen maga Chuck Norris is imádja, elmondása szerint a kedvence az, amiben azért nem tudták az arcát felvésni a Rushmore-hegy oldalába (ahol a négy elnök arcképe is szerepel), mert a gránit nem volt elég kemény a szakállához.

 

 

Polák Zsóka

 

Főkép forrása: antenam.net

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!