A 2009-ben még mindenfajta előzetes hagyományok nélküli eseményt négy év alatt kárpát-medencei szintűre emelték a szervezők. A Csallóköz szívében megrendezett majális sokak számára ismert, hiszen a 2009 és 2012. közötti időszakban rengeteg látogatót vonzott. Idén öt év kimaradás után újra megrendezésre kerül, mégpedig május 8-án. A Körkép.sk Bugár György Dunaszerdahely városának önkormányzati képviselőjét, a rendezvény korábbi főszervezőjét kérdezte.

 

 

Honnan eredt a Majális ötlete?

 

 hirdetes_810x300  

A Magyarok Szövetsége 2009 februárjában elindított egy mozgalmat azzal a céllal, hogy 2009. augusztus 20-ra egy Magyarok Országos Gyűlése (MOGY) nevű nagy nemzeti rendezvényt tart a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Bösztörpusztán. A felvidéki barantások felkértek, hogy kapcsolódjak be a szervezésbe. Én örömmel vállaltam, majd összeállítottuk a felvidéki szervezőgárdát, miközben elhatároztuk, hogy ún. „főpróbaként” egy majálist rendezünk.

 

Forrás: Bugár György fb oldala

 

A MOGY évente megrendezésre került?

 

Igen, és minden évben részt vettünk rajta, mígnem 2012-ben megszűnt.

 

Milyen volt Dunaszerdahely első majálisa?

 

Egy szombat délutáni rendezvény volt lovasokkal, vásárosokkal, kis színpadi műsorral és Lacikonyhával.

 

Foto: archívum

 

Sikeres volt ez az első rendezvény? Hogy kell elképzelnünk?

 

Igen, s mivel híre ment, évről évre egyre többen lettünk, sőt, kétnapossá, majd háromnapossá bővült. A Magyarok Szövetsége felvidéki szervezete szervezte, de a helyi önkormányzat is támogatta a Csemadok társszervezése mellett. Az összes majálison vendégünk volt a zoboralji közösség. Így lesz ez idén is!

 

Forrás: georabbits.blogspot.sk

 

Mi volt a rendezvény fő küldetése?

 

Ünnepeljen magyar a magyarral! A kommersz modern, divatos kultúrával szemben a hagyományos magyar kultúra kapott teret. Mint a néptánc, népzene, népviselet, magyar zászló, kézművesek, felvidéki fellépők. Kifejezetten az volt a célunk, hogy a magyar hagyományokból merítsük az egész majálist.

 

Mi volt a tapasztalat? Meg tudták ezzel a programmal szólítani az embereket, akik manapság többnyire a „celebeket” kedvelik?

 

Hogyne! Fellépett például a nagymegyeri Big Man Band, de rendeztünk magyarok vásárát, borok utcáját, népművészeti műsort, felvonulást, íjászbemutatót, előadói sátort, de még a Szent Korona mását is elhozattam. Sőt, a Magyarok Szövetsége országos elöljárói is képviseltették magukat és Délvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is voltak hivatalos vendégeink.

 

Fotó: archívum

 

Ha ilyen sikeres volt a majális miért akadt meg?

 

A 2009 és 2012 közötti Magyar Majális szervezőgárdájának néhány tagja más irányt szeretett volna az addig jól működő, közkedvelt rendezvénynek, de nem jutottunk megegyezésre a témában. Az irányváltoztatást akarók egyedül pedig nem vitték tovább, így abbamaradt.

 

Mit kell tudni az idei majálisról, miért szerveződik újra?

 

Egyrészt, mivel 2013-tól sokan hiányolták a rendezvényt. Másrészt a Csemadok mellett létrehozott ifjúsági tanácsok munkájának fellendítése érdekében is. Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmány elnökével a legutóbbi bősi ünnepélyünkön beszélgettünk, mit lehetne e téren lépni. Az én elvem 40 éves szervezői tapasztalattal a következő: ha egy közösséget akarsz létrehozni és fenntartani, azt csak a közös munka és tevékenység élteti. Így Sátor Zoltán felkérésére a majális újraszervezését ajánlottam, amibe fiatalos lendületet vihetnek, szervezhetik, láttathatják magukat. Megmutatva, hogy ők azok, akik továbbviszik a Csemadokot.

 

Forrás: georabbits.blogspot.sk

 

Az idei majális szervezésében akkor még Ön(ök) is részt vesznek?

 

Természetesen igen, tapasztalataimmal, ismeretségünkkel segítjük a fiatalok munkáját. De hangsúlyozom, hogy az általam kitalált rendezvényt 100 százalékban rábíztam a fiatalokra, és annak örülök a legjobban, hogy aktívabbak, mint gondoltam. Büszke vagyok rájuk!

 

Mi a céljuk az idei majálissal?

 

Nem akarunk világmegváltó majálist, hanem felújítani a régit, újra megmutatni a népünnepély közösségépítő erejét gazdag programok kíséretében. A csallóközi fiatalok, az új generáció, aki még hiányzik a Csemadokból, azáltal, hogy saját magának csinál egy majálist, ahol szórakozva tevékenykedik, be fogja bizonyítani mindenkinek, hogy a fiatalok nagyon is tettre készek! Sokszor hallani panaszt rájuk, viszont részben nevelőik is felelősek a gyerekek viselkedéséért. De senki ne szidja őket, hanem május 8-án mindenki jöjjön el a majálisra, s nézze meg, mire képesek a csallóközi fiatalok!

 

Ízelítő a rendezvény programjából

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!