Kellemes főzőcskézés melletti közösségépítő rendezvényt tartottak a 905 éves csallóközi településen.

 

A gasztronómiai nap a Májusi futás az egészségért elnevezésű futóversennyel indult. Elsőként a helyi oktatási és nevelési intézmények diákjai álltak rajthoz. Ezt követően az 5 és 10 km-es távon indulók melegítették be futócipőiket, hogy megmozgassák izmaikat, s minél jobb eredményt érjenek el május 12-én, Nyárasdon.

 

A rajtot jelző lövéshang után nekieredtek.

 

A déli harangszóra húsz csapat ragadott fakanalat, hogy szájuk íze szerint a lehető legfinomabb szabadtűzi ételt készítsék el. Miután az ínycsiklandozó illattok terjengeni kezdtek szerte a településen, egyre többen érkeztek az alsói vendéglővel szembeni parkba, hogy szórakozzanak, s finomakat egyenek.

 hirdetes_810x300  

 

Az egyes bográcsokat körülvevő társaságok örömmel vendégelték meg a látogatókat, olykor-olykor egy kis szíverősítővel fokozva a hangulatot.

 

A helyi önkéntes tűzoltó testület tagjai is évről évre fakanalat ragadnak

 

A bográcsfesztiválra rendszeresen benevező felső-csallóközi csapat nevében Stercel Olivér elárulta, hogy minden évben örömmel járnak Nyárasdra főzni.

 

„A csapattagokkal itt kikapcsolódunk, s kötetlenül tudunk beszélgetni. A rendezvényre családtagjaink is ellátogatnak, mert a programkínálatban mindig találnak kedvükre valót. A szervezők segítőkészségét is nagyra becsüljük. Egyszerűen jó itt lenni!”

 

– fogalmazott a nagymagyari főzőcsapat tagja.

 

A nagymagyari csapatok csülkös velőt és pacalt készítettek

 

A főzősereg ízletes főztjeit végig kóstoló zsűri számára komoly fejtörést okozott a legjobbak kiválasztása. Zsűrielnökként Hammerl János mesterszakács az ételek értékelésénél összegezte, hogy szinte minden étel kiválóan sikerült és csak 1-1 ponton múlott a döntés.

 

A nyárasdi nagymamák csipetkével is gazdagították főztjüket

 

A napot kultúr- és gyermekprogramok színesítették. A helyi fellépők mellett magyarországi sztárvendégek is színpadra léptek. Az egyes műsorszámok nagy tetszést aratva táncra perdítették a jelenlévőket.

 

Zsűri kóstolás közben

 

Bacsó László Nyárasd község polgármestere a bográcsfesztivál ötletének eredetével kapcsolatban a Körkép.sk-nak elmondta, hogy a rendezvény létrejöttét sokak véleményére alapozták, miszerint a klasszikus falunap helyett egy gasztronómiai jellegű esemény többet ér. Megtudtuk azt is, hogy a bográcsfesztivált nyolc évvel ezelőtt szervezték meg először, majd összekapcsolták a falunappal.

 

„Van több, más falunap jellegű rendezvény is Nyárasdon, így elhatároztuk, hogy a kettőt összevonjuk.”

 

Bacsó László polgármester a főzőverseny eredményhirdetése előtt köszöntötte a jelenlévőket

 

Nyárasd polgármestere a rendezvényt a következőképp értékelte:

 

„A bográcsfesztivál sikeres volt, falubeliek és vendégek egyaránt sokan eljöttek. Szerencsénk volt az időjárással, ugyanis a környező településeken szakadt az eső. Ezt köszönhetjük a kántor úrnak és a plébános úrnak, mert mindig szoktuk mondani viccelődésből, hogy ha jó az idő, akkor a kántor úr intézte a plébános úrral. Ha nem jó, akkor én.”

 

– fogalmazott humorosan a településvezető.

 

Több, mint húsz bográcsban rotyogott a gulyás

 

Nyárasd polgármesterétől megtudtuk azt is, hogy a helyi önkormányzat szervezésében rendezendő legközelebbi szabadtéri rendezvény a nyárbúcsúztató, azt követően pedig az adventi időszakban sorra kerülő böllérfesztivál lesz.

 

Hammerl János zsűrielnök (balról) és Bacsó László polgármester eszmecsere közben

 

 

Körkép.sk/LE

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!