A húsvétot követő 50. nap,  az Egyház harmadik legnagyobb ünnepe a pünkösd. Vándorló jeles napként tartjuk számon, hiszen a húsvéttól függ, így minden évben más-más időpontra esik.

 

A főünnep a Szentlélekhez köthető. Az Atyát, a Fiút követően ez a harmadik isteni személy, amely az írások értelmében kivételes, mindent összefogó isteni erővel bír. Ennek okán kimagasló szerepe van a Krisztus húsvéti megváltásának érvényesítésben.

 

A Bibliába foglaltak szerint Krisztus teljesíti ígéretét, miszerint „Kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót küld nektek…” A vigasztaló alatt a Szentlélek értetődő, mely a húsvét kiteljesedéséhez vezet. Az Újszövetségben olvasható a Jézus mennybemenetele előtt megjósolt Szentlélek eljövetele a tanítványokra. A „kiáradás” során megvilágosodással, lelkesedéssel, szeretet sugárzó kegyelemmel, valamint különböző nyelvek „elsajátításával” lettek gazdagabbak. Mindezt azért, hogy a jézusi megbízatásnak eleget tudjanak tenni. Akik ezt követően Péter apostolt hallgatva a megtérés mellett döntöttek, létrehozták az első keresztény gyülekezetet.

 

 hirdetes_810x300  

 

A 305-ben tartott egyházi gyűlés elrendelte a Szentlélek eljövetelének lángnyelv és galamb formájában való szimbolizálását.

 

A hívek minden évben a pünkösdöt megelőző napokban gyakoribb lélekhivogató fohászokkal készülnek az ünnepre. Vannak, akik a pünkösdi virrasztó zsolozsmát imádkozva éjszakáznak. A Szentlélek eljövetelének méltó ünnepléséhez a piros miseruha, valamint a nagymise magasztos pillanatai járulnak hozzá.

 

A magyarok legjelentősebb ünnepei között tudható a csíksomlyói búcsú, ami a lélektani hatása mellett a nemzeti összetartozást is megerősíti. 1567-ben a Csíksomlyón egybegyűlt székely nép János Zsigmondtól fegyverek segítségével óvták meg katolikus hitét. Ennek állít emléket a Pünkösd szombatján tartott világszerte híres búcsú és szentmise.

 

Laky Erzsébet

 

Könyves források: Éneklő Egyház/Kozma László-Szathmáry Sándor: Élet-naptár

Internetes forrás: m.mult-kor.hu

Képek: mandiner.hu/magyarkurir.hu

 

Vonatkozó cikkek:

 

Csíksomlyói búcsú – Semjén: a zarándoklat lelki erőmű

 

“Legyen nekem a Te igéd szerint” – ma van a csíksomlyói búcsú napja

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!