Hanyományőrzésben, tradíciókhoz való ragaszkodásban az erdélyi magyarság mindig pozitív példával járt elöl a felvidéki magyarok előtt. A székelyek nemcsak megtartják, hanem ápolják és fejlesztik is mindazt, amit őseiktől megörököltek. Sajátos jegyeiket igyekeznek megjeleníteni mindennapi életükben is.

 

Ezer Székely Leány Napja

 

Ennek egyik ékes példáját láthattuk július első szombatján Csíkszeredán, a Csíksomlyói Nyeregben megrendezett Ezer Székely Leány Napja.

 

 hirdetes_810x300  

Gyönyörű szombati napra ébredtek tehát a székelyek és a beszámolókat látva velük együtt az egész Kárpát-medence.

 

Egy nép ereje asszonyaiban látható, jövőjét leányaiban lehet megmérni. Tudták ezt azok, akik egykoron ezer székely leányt hívtak el Csíksomlyóra.

 

Júliusra Csíkba is beköszön a nyár, vadvirágoktól színesek a rétek, dombok. Boruljon hát nyárba a lélek is. Ezer székely leányok, asszonyok, jöjjetek, hozzátok az aprónépet, jöjjetek ti is, férfiak, legények: gyűljünk össze július 7-én, szombaton a csíksomlyói Nyeregben, mutassuk meg erőnket, jövőnket az összetartozás, a hagyománytisztelet és a hit e legnagyobb székelyföldi ünnepén.

 

Kezdjük az ünnepet már július 6-án, pénteken a Székely Népviselet Napjával. Öltsük magunkra legszebb viseleteinket. Utcán és munkahelyen, mindenhol tündököljön székely népviselet kerek e világon, ahol székelyek élnek. Lássa a világ az együvé tartozást!

 

– hirdették az esemény meghívójában.

 

Így először Csíkszereda főterén vonultak fel a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, hogy innen együtt vonuljanak fel a csíksomlyói nyeregbe.

 

A csíksolyói búcsú Kárpát-medence szerte ismert helyszínén Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok szórakoztatták az összesereglett közönséget.

 

A szentmise után a népviselet a népdal és a néptánc több órás ünnepe következett a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozásával a nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon.

 

Kép: Ezer Székely Leány Napja – Csíksomlyó Fb-oldal

 

 

Székely Népviselet Napja

 

És ha már június 7-én ezer, gyönyörű népviseletbe öltözött székely leány és legény ünnepeli a hagyományokat, afféle ráhangolódásként egy nappal korábban, június 6-án a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által útjára indított a Székely Népviselet Napját is megtartották. Ennek lényege, hogy a hétköznapi ruhát felváltva minél többen öltözzenek népviseletbe és így menjenek a hivatalba, munkába, iskolába, vagy csak úgy, ki az utcára.

 

Mi pedig Barti Tihamér videója segítségével bemutatjuk a székely népviselet szimbólumait is. Íme:

 

A székely ruha szimbólumai

 

A székely ruha sokkal bonyolultabb, mint aminek látszik. A csíkok, vagy minták a rendet, rangot és módot jelképezik.

 

A vörös a rokolyán az élet és a boldogság színe. A fekete a bánaté és a keserűségé. Mindkettőt viselője lelki világa döntötte el.

 

A kék a Szűz Mária színe, rendszerint a fekete és a piros közé került. A kék vörös melletti jelentése: a Szűzanya vigyázzon boldogságunkra.

 

A fekete mellett: Mária hozzon oltalmat fájdalmainkra. A zöld és a barna a tulajdonnal függ össze (erdő, kaszáló, szántóföld.)

 

Lila színt azok szőhettek a rokolyára, akik családja papot vagy apácát adott az egyháznak. A székely harisnyán az oldalcsík a szabad székely jelképe.

 

A vitézkötés a nemességet mutatta. A jobbágyok fehér harisnyát viseltek. A család módját és a viseletben való helyes kijelzést számon tartotta a közösség. Az oda nem illő jelképeket a „bicskabíró“ lemetszette.

 

A népviseletünk történelmünk is egyben, legyünk  büszkék rá!

 

 

A székely ruha szimbólumai

Tudtad?A székely ruha szimbólumai.Viseljük büszkén, de tudjuk mit viselünk, hogy ne jöjjön a bicskabíró.Pénteken a Székely Népviselet Napján menjünk minél többen munkába székely ruhába.Több információ: http://www.hargitakiado.ro/konyv.php?b=Mzk

Gepostet von Barti Tihamér am Mittwoch, 4. Juli 2018

 

A nagy eseményről készült több mint 700 gyögyörű fénykép ITT megtekinthető. A Székelyföld Magazin videója:

 

 

Lehet inspirálódnunk nálunk, a Felvidéken is.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Bálint Zsigmond fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!