A 14 éves Pécsi Virág Veronika a Komáromi járásbeli Nagykeszin él családjával, suliba jár, készül a középiskolára. Első látásra olyan, mint a többi korabeli lány, ám neve már most széles körben ismert. Ő az a fiatal, akinek zenei fejlődését már 8 éves kora óta figyelemmel kíséri a járás lakossága.

 

Körkép.sk portré.

 

Veronika nagyon fiatalon, 8 évesen kezdte amatőr énekesi pályáját. Először csak helyi szinten, iskolai műsorokban, majd egyedül állt fel a színpadra. Családja támogatásával mára már jó néhány településen ismerik nevét, hiszen különböző kulturális rendezvények visszatérő szereplője. Mikor bemutatkozik a színpadon, és elmondja, hogy 14 éves, a nézők kíváncsian tekintenek rá – Ugyan mit szeretne előadni ilyen fiatalon?

 

 hirdetes_810x300  

A hangszórókból felcsendülnek az első dallamok, és csak ámulunk, hogy milyen ügyesen birkózik meg például Cserháti Zsuzsa dalaival.

 

 

Hogy lehet ilyen fiatalon hétről hétre felbukkanni valahol? Hogy képzeli el jövőjét? Kik segítik céljai elérésében? Pécsi Virág Veronikával beszélgettünk.

 

Mikor kezdtél el komolyan énekelni?

 

Körülbelül 8 éves lehettem, mikor az első komoly fellépésemre sor került. Nagykeszin történt, mikor odaköltöztünk, és onnantól kezdve apu folyamatosan szervezi jobbnál jobb helyeken a fellépéseimet.

 

Hogy kell ezt elképzelni? Édesapád felfedezte benned a tehetséget és úgy gondolta, hogy ezt mindenkinek meg kell mutatni?

 

Igazából ez mindkettőnkön múlott. Én is szerettem volna, és ő is, de egyedül nem tudtam elindulni az utamon. Kellett egy kis lökés, és ő ebben segített.

 

A kezdetekkor milyen dalokkal léptél fel?

 

Az elején Varga Viktor, Koncz Zsuzsa régebbi dalai voltak a repertoáromban, aztán folyamatosan váltottam őket, hogy ne legyen megunható az előadásom.

 

 

Elég fiatal voltál és vagy is még. Milyen hosszú előadásaid vannak?

 

Ez változó. A legtöbb helyen félórás repertoárral lépek fel, de mostanában már egy órás koncerteket is adok.

 

De nem csak más szerzők dalainak adaptációjával lépsz fel, hanem saját dalokat is lehet hallani tőled.

 

Egy saját dalom van, amit elő szoktam adni. Ez egy sorozatnak a főcímdala, amelyet Párkányban forgattak magyarul, és felkértek, hogy énekeljem el a főcímdalt. Írtak rá szöveget és szereztek egy zenei alapot hozzá. Később mondták, hogy használjam saját dalomként.

 

Melyik sorozatról van szó?

 

A Csücskék. Sajnos már nem folytatták.

 

 

Immár 6 éve folyamatosan jársz fellépni. Évente ez körülbelül hány alkalmat jelent?

 

Évente 10-15 fellépésem van, főleg a nyári időszakban és karácsony táján, mindig az alkalomhoz illő dalokkal. A komolyabb természetű rendezvényeknél én is próbálok komolyabb hangvételű dalokat összeválogatni, de falunapoknál például a szórakoztatás a cél, így a dalok is ehhez igazodnak.

 

Hogy lehet ilyen fiatalon ennyi fellépést abszolválni? Azért elég sokat vehet el a szabadidődből…

 

Én alapvetően nem vagyok az a bulizós típus, inkább otthon vagyok és gyakorolok, de azért ügyelek arra, hogy jusson idő a barátaimra is.

 

Ha már szóba került a gyakorlás – mennyi időt szánsz rá?

 

Hetente 3-4 alkalommal szoktam gyakorolni, átlagban két órát. Ebből heti háromszor énektanárral, egyszer pedig otthon gyakorolok.

 

A saját fellépéseken kívül be szoktál kapcsolódni az iskolai rendezvényekbe is?

 

Igen. Tagja vagyok az iskolai énekkarnak, ahol szintén szoktam szólókat előadni. A zenesuliban is van kamarakórus, ahol szintén szerepelek.

 

Elég sok helyen megfordulsz, idén merre láthattak téged az emberek?

 

Ott voltam Kamocsán a Gasztrofesztiválon, Dunaradványon, Marcellházán, Nagykeszin, Kulcsodon, Kolozsnémán, hogy csak néhányat említsek. Szeptembert követően is vannak már tervek. Jön a karácsony, készülök az idősek otthonába is.

 

 

Eddig csak a helyi és környékbeli fellépéseidről beszéltünk, de úgy tudom, próbálkoztál már tehetségkutató-versennyel is…

 

Igen, voltam már a Hungary’s got talentben, az Ének Iskolájában. Az előbbiben eljutottam a televíziós válogatóig, de ott sajnos kiestem, még két éve. Egy ideig most szeretném hanyagolni az ilyen megmérettetéseket, mert az iskola fontosabb. Úgy érzem, hogy utána még bőven lesz időm arra, hogy ilyesmivel próbálkozzak.

 

Épp pályaválasztás előtt állsz. Mennyire befolyásolja az éneklés azt, hogy merre folytatod az utad a nagybetűs életben?

 

Már régóta tudom, hogy mivel szeretnék foglalkozni, és az éneklés csak hobbi szinten marad ott a terveim között.

 

És mi szeretnél lenni?

 

Könyvelő.

 

Nagyon komoly váltásnak tűnik az éneklés mellett…

 

Már régen eldöntöttem, hogy ezt szeretném, ez az ami érdekel. Nem szeretnék konzervatóriumba menni, inkább a szabadidőmben továbbra is eljárok énektanárhoz, és otthon fejlesztem magam. Aztán pedig ki tudja, mit hoz a jövő…

 

Köszönöm és sok sikert kívánok a céljaid eléréséhez!

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.