Három éve kezdeményezték először a zselízi Szent Jakab-templom freskóinak felújítását, ám forráshiány miatt a széleskörű feltárás, renoválás még váratott magára. A tervek megvalósítását ekkor karolta fel Magyarország Kormányának Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházügyi Államtitkársága, mely két év alatt közel 6 millió forintos támogatást biztosított a projekt megvalósítására.

 

Elsőnek Becsei Vesszős György freskóját újították fel, melynek érdekessége, hogy a hagyományoktól eltérően nem egy szentet, hanem egy világi személyt ábrázol. Második lépésként Krisztus sírba helyezése és a Veronika kendőjét ábrázoló falfestmény került felújításra. A restaurálás folyamata azonban tartogatott némi meglepetést a restaurátorok, illetve Stanislav Illéš plébános számára.

 

„Váratlanul egy eddig ismeretlen új freskó került elő a vakolat alól. A mintavétel során véletlenül ráakadtak egy boltíves fülkére. A szakemberek kibontották a téglafalakat, ami mögött érdekes motívumok sejlettek fel, de ekkor még nem sejtették, hogy egy freskó részeire bukkantak. Úgy döntöttek, hogy restaurálják az előkerült fülkét, ekkor derült ki, hogy a fülke valójában egy egész alakos falfestményt rejt magában, mely a  szakemberek véleménye szerint Alexandriai Szent Katalint ábrázolja”

 

 tájékoztatta portálunkat Csonka Ákos.

 hirdetes_400x285  

 

Alexandriai Szent Katalin freskó (Fotó: Farnosť Želiezovce)
Alexandriai Szent Katalin freskó (Fotó: Farnosť Želiezovce)

 

Csonka már korábban is foglalkozott a templom történetével, nemrégiben rábukkant egy 1884-ben íródott cikkre a Vasárnapi Újság hasábjain, ugyanis ebben az évben fedezték fel a máig ismert freskókra. A leírás rengeteg érdekes információval szolgál a templom belső terének díszítése szempontjából.

 

A 16. században egy időre a protestánsok foglalták el a templomot, akik fehérre meszelték a falakat, a freskókkal együtt, az oltárnak használt ókori szarkofágot pedig – lévén, hogy nem tudták kivinni a templomból – elásták a szentély alá. Feltehetően ekkor kerülhetett befalazásra a fülke is. 1730-ban a katolikusok visszaszerezték templomukat, ekkor viszont csak a szarkofág került elő, amikor kriptát akartak építeni a templom alá. 1884-ben kifestették a templomot, a friss festéken pedig átütöttek a freskók mintái, így fedezték fel azokat. Többek között ekkor került elő Szent Márton, illetve Szent Cecília és Borbála képe is.

 

A Vasárnapi Újság arról is tájékoztat, hogy a Becsei Vesszőst ábrázoló freskó mellet egykor volt egy Mária-ábrázolás, amit egy oldalkápolna építése során sajnos nagyrészt megsemmisítettek 1622-ben.

 

Fotó: Templom beltér (fotó Farnosť Želiezovce)

 

A Koreň Péter vezetésével történő restaurálás során eddig három freskó került felújításra, a közeljövőben még két kép helyrehozatalára, s még egy másik teljes reprodukálására kerülhet sor. A templom történetével foglalkozó források szerint a szentély belső terét egykor 14 falfestmény díszítette, tehát a jövőben előkerülhetnek még a Szent Katalin ábrázoláshoz hasonló páratlan leletek.

 

Csonka bizakodó a jövőt illetően: „Kezdeményezni fogom, hogy az egész templom kerüljön feltárásra. Remélhetőleg ennek anyagi hátterét is sikerül előteremtenünk, hisz ezek a freskók kultúrtörténeti szempontból kimagasló értékűek.”

 

Bízunk benne, hogy e tervekhez sikerül partnereket találni, s a zselízi Szent Jakab-templom újra eredeti fényében pompázhat majd.

 

Kapusník Csaba

Nyitókép: Alexandriai Szent Katalin freskó (Fotó: Farnosť Želiezovce)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!