Nyitókép: Mede Géza

 

November 17-én, szombaton immár kilencedik alkalommal került megrendezésre Rimaszombati Városi Művelődési Központ nagytermében a Gömöri Kórusfesztivál. Ezúttal a hazai Blaha Lujza Vegyeskórus mellett fellépett a Losonci Ozvena Vegyeskar és a Miskolci Hassler Énekegyüttes. A kórustalálkozót a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete rendezte. Moderált Polgári Mária.

 

A fellépés után kérésünkre az egyes énekkarvezetők nyilatkoztak a Körkép.sk-nak:

 

 hirdetes_810x300  

Dagmar Jantošová, a Losonci Ozvena Vegyeskar vezetője:

 

„Vegyeskarunk 1933-ban alakult, tehát 85 évesek vagyunk. Nagyon sok helyen léptünk fel, külföldön is. Utoljára kerületi versenyen értünk el jó eredményt. Nemzeti szerzemények mellett szakrális, de modern műveket is énekelünk. Az együttesünk 23 tagú, ebből 6 a férfi. Kevés, főleg a tenor hiányzik. Kisebb fellépő csoportunk az Echo. Karácsonykor a losonci evangélikus templomban fogunk koncertezni. Rimaszombatban először járunk, de remélem, hogy nem utoljára. Nekem személy szerint Rimaszombat városa nagyon tetszik, főleg az utóbbi időben sokat fejlődött.”

 

A Losonci Ozvena vegyeskar Dagmar Jantošová vezetésével. (Fotó: Mede Géza)

 

Prof. Dr. Sándor Zoltán, a Miskolci Hassler Énekegyüttes vezetője:

 

„Harminc évvel ezelőtt véletlenül alakultunk meg. Hatan főiskolások elmentünk énekelni, ott ragadtunk, majd alakítottunk egy vegyeskart. Mivel Hassler német szerző művét énekeltük először, ezért az ő nevét vettük fel. Énekelünk reneszánsz zeneműveket, Rossinit, gregorián énekeket, de mást is. Nagyon sokfelé lépünk fel, legnagyobb sikerünk Svájcban volt, ahol egy kamarafesztiválon léptünk fel. Több CD lemezt is kiadtunk már. Létszámunk 16, vegyeskar vagyunk. Először vagyunk Rimaszombatban, sajnáljuk, hogy a várost nem tudtuk megnézni, este érkeztünk. Májusban jubileumi versenyt szervezünk, ahová meg szeretnénk hívni a Blaha Lujza Vegyeskórust is.”

 

A Miskolci Hassler Énekegyüttes Sándor Zoltán vezetésével. (Fotó: Mede Géza)

 

Sósik Szilárd, a Rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus vezetője:

 

„2007-ben alakultunk a Csemadok helyi szervezete mellett, 25 tagú vegyeskar vagyunk. Sajnos kevés a férfitagunk, ezúttal is szeretnénk felkérni érdeklődő férfiakat, de nőket is, csatlakozzanak hozzánk. Sok a munka, de jó szórakozás és sok a móka is. A Galántai Kodály Napokon ezüst- és aranysávos minősítést kaptunk, de felléptünk már Krakkóban is. Repertoárunk Kodály, Bartók, de egészen fiatalok, új szerzők szerzeményeit is énekeljük, például megzenésített verseket. Egész évben 8-16 koncertet adunk, ez nagyon sok próbát igényel. Most adtunk ki egy CD-t, amire nagyon büszkék vagyunk.”

 

A Rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus Sósik Szilárd vezetésével. (Fotó: Mede Géza)

 

A vendéglátó együttes a fellépések után sort kerített az új CD lemezük felszentelésére, amit Cerovszki Gyula a Csemadok elnöke és Sósik Szilárd végzett el.

 

CD-avatás (Fotó: Mede Géza)

 

A fellépőket a hálás közönség nagy tapssal jutalmazta.

 

Fotó: Mede Géza

 

A szervező Csemadok Rimaszombati Alapszervezete a vendégek tiszteletére fogadást adott, ahol részt vett a város vezetése nevében Rigó László alpolgármester is.

 

A fogadáson Rigó László alpolgármester köszönti a jelenlévőket. (Fotó: Mede Géza)
Fogadás (Fotó: Mede Géza)

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!