A várakozásoknak megfelelően alakultak az indiai választások, mivel a Narendra Modi vezette Indiai Néppárt (BJP) abszolút többséget szerzett a dél-ázsiai országban. Ez igencsak megnyugtatóan hatott az indiai gazdaságra, mert a hatalomra került párt piacbarát gazdaságpolitikát hirdetett. Ellenben az indiai muszlimok  számára rendkívül rossz, hogy Modi lett az államfő, s egyelőre még az is kérdéses, hogy a BJP nacionalizmusa miként befolyásolja majd India külpolitikáját.

A Körkép mostani cikkében bemutatja az indiai választásokat, valamint hogy milyen problémákkal járhat Narendra Modi elnöksége az országon belül és kívül egyaránt.

Modi és a BJP
Narendra Modi és a BJP szimbóluma: A Lótuszvirág

 A világ legnagyobb demokráciája

Április 7-én kezdődtek meg a választások Indiában, amelyen összesen 815 millió állampolgár volt jogosult szavazni. A dél-ázsiai ország 543 választókerületében 350 párt indult, s csak a választás lebonyolításában 11 millió ember vesz részt. Idén minden eddigi rekordot megdöntöttek a választások: öt hét alatt mintegy 551 millióan járultak az urnákhoz. A részvételi arány elérte a 66,38 százalékot, miközben öt évvel ezelőtt „csupán” 417 millióan adták le voksukat.

Nem mindegyik képviselő volt fedhetetlen:
Érdekes jelöltek: Legalább 1200 indiai képviselő ellen volt bűnvádi eljárás, sőt néhányan több évig börtönbe ültek olyan erőszakos cselekmények miatt, mint például emberrablás…

Alighogy elkezdődött a szavazatok összeszámlálása, máris látható volt az Észak-Indiában rendkívül erős Bharatiya Janata Párt (Indiai Néppárt – BJP) győzelme. A becslések szerint 282 képviselőjük lesz az 543 tagú parlamentben. Ezzel gyakorlatilag megvan a többség, amire a párt vezetője Narendra Modi számított. Modi semmit nem bízott a véletlenre, mivel két választási körzetben is indult: Gujarat államban – amelynek ő a fő minisztere és Varanasiban. Óriási győzelmi ünnepség vette kezdetét az országban, szombaton például Modi rajongói átszakították a rendőrségi kordont Újdelhiben, megrohamozták az őt szállító gépkocsikonvojt és virágesővel fogadták az új államfőt.

Varanasi a hindu vallás egyik központja.
Mivel Varanasi a hindu vallás egyik központja, ezért Modi győzelmének hatalmas szimbolikus jelentősége van.

Az eddig kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elismerte a választási vereséget, s nagyon úgy tűnik, hogy csak 44 helyük lesz majd a parlamentben. Szóvivőjük kijelentette, hogy „a nemzet megbüntette őket” az elmúlt évek politikájáért, mivel az egykori miniszterelnököt – Manmohan Szinght – és a pártját tartják felelősnek az egymást követő korrupciós botrányokért, a magas inflációért, a szeparatista törekvések megerősödésért és a gazdasági növekedés lelassulásáért. A Nehru-Gandhi-család vezette politikai mozgalom – amely gyakorlatilag India 1947-es függetlensége óta vezette az országot – történelmi vereséget szenvedett, s sokan tartanak attól, hogy a párt összeroppan. Rahul Gandhi szerepét ugyanis túlbecsülték, még majdnem a saját választókerületében is megverte az ellenfele.

 hirdetes_810x300  
Rahul Gandhi - Indira Gandhi unokája - vállalta a felelőséget.
Rahul Gandhi – Indira Gandhi unokája – vállalta a felelősséget és lemondott.

Bemutatkozik a „Modinomics”

A győztes Narendra Modit egyszerre nevezik India Abe Sinzójának és Margaret Thatcherjének. Az indiai politikus végig az „erős és piacbarát” állammal kampányolt, s megoldást ígért az évek óta lassuló indiai gazdaság problémájára is.  2014-ben 5 százalék alatti GDP-növekedést jósoltak a dél-ázsiai országnak. A hitelminősítők leminősítették az országot BBB mínuszra, az államdósság 376,3 milliárd dollárra rúgott, miközben számos állami támogatást törölt el a Kongresszus Párt, amelynek köszönhetően a fogyasztói árak drasztikus mértékben megugrottak, például csak a zöldség ára 80 százalékkal emelkedett. Sokan Modiban látják a megoldást, mivel a saját államában páratlan sikereket könyvelhetett el: Gujarat állam évenként 10 százalék feletti GDP növekedést produkált.

Februári tüntetés a támogatások eltörlése miatt. Indiában 2013 vége óta folyamatosak voltak a zavargások és a tüntetések a Kongresszus Párt gazdaságpolitikája miatt.
Februári tüntetés a támogatások eltörlése miatt. Indiában 2013 vége óta folyamatosak voltak a zavargások és a tüntetések a Kongresszus Párt gazdaságpolitikája miatt.

A Modinomics névre keresztelt gazdasági program az energiaiparban és a közlekedési szektorban igyekszik növelni a befektetések számát. A BJP arra készül, hogy az adó- és munkaerő-piaci reformokkal igyekszik további beruházókat csábítani az országba. Ezenfelül a gazdasági programban nagyon fontos szerepet tölt be a foglalkoztatottság: Modi 9,5 millió (!) munkahelyet ígér, főleg az ország lakosságnak felét kitevő 26 év alatti korosztálynak. India azonnal megérezte a BJP győzelmét: a vezető tőzsdeindex 6 százalékot ugrott, a rúpia dollárhoz viszonyított árfolyama pedig csaknem egyéves csúcsra erősödött. Továbbá jelentősen nőtt a devizatartalék is, éves szinten 263 milliárd dollárról 286 milliárd USD-re.

Az indiai arany- és devizatartalék, amely az egyik legnagyobb a világon.
Az indiai arany- és devizatartalék, amely az egyik legnagyobb a világon.

Ugyanakkor nem mindenki örül Modi győzelmének, különösen nacionalista és csak a hindukat preferáló retorikájának. A 150 millió muszlim „kisebbség” különösen aggódik amiatt, hogy az eddig viszonylag csendesebb és nyugodtabb időszaknak vége szakad. A BJP kizárólag a hindu többség érdekeit tartja szem előtt, s a muszlimokat teszik felelőssé minden rosszért az országban. A 2002-ben történt guyarati mészárlásért, amelyben több mint ezer ember vesztette életét utcai erőszakban, a BJP-t és Modit tették felelőssé, mivel nem tett semmit – sőt sokak szerint támogatta – a muszlimok elleni pogromokat.

A mészárlás oka- Godhra városában – egy hindu zarándokokat szállító vonatszerelvény kigyulladt kocsijában 59-en bennégtek, nem állt útjába a tűz meggyújtásával vádolt muszlimok elleni progromnak.
A guyarati mészárlás oka, hogy Godhra városában egy hindu zarándokokat szállító vonatszerelvény kigyulladt és a kocsijában 59-en bennégtek. A hinduk a muszlimokat tették felelősé a gyújtogatásért.

Külkapcsolati kérdőjelek

A gazdaságpolitika és a kisebbségekkel szembeni bánásmód után még BJP külpolitikai elképzelései is számtalan kérdőjelet hagynak maguk után. India már az elmúlt években igyekezett aktívabb külpolitikát folytatni, de kérdéses, hogy ez Modival mennyire fog folytatódni, mivel nem sokat tudni a győztes külpolitikai céljairól. Ugyanakkor sok elemző (The Diplomat, Foreing Policy) szerint a nacionalista felhang miatt Új-Delhinek ismét sokkal konfliktusosabb lesz a viszonya a környező államokkal. Leginkább az indiai-pakisztáni ellentét kiéleződésétől tartanak, mivel rámutattak arra, hogy mindkét országban ugyanaz a vezetés van hatalmon, mint az 1999-es kargili háború idején. A pakisztáni oldalról ismét Navaz Sarif az elnök, akinek szerepe a kargili határháborúban máig tisztázatlan. Ezzel párhuzamosan a 1999-es konfliktus alatt erősödött meg a nacionalizmus Indiában, ami a BJP malmára hajtotta a vizet és többek közt azt tervezték, hogy 200 ezer fős indiai hadsereggel teljes körű szárazföldi támadást indítanak Pakisztán ellen.

A pakisztáni tüzérség indiai állásokat
A pakisztáni tüzérség indiai állásokat támad a kargili háborúban. A CIA szerint amikor Iszlámábád tudomást szerzett arról, hogy az indiai hadsereg egy esetleges Pakisztán elleni invázióra készül, akkor korlátozott nukleáris csapást akartak mérni Indiára.

Narendra Modinak javítania kell az Egyesült Államokkal fenntartott viszonyon is. 2014 elején ugyanis mélypontra süllyedtek az amerikai-indiai kapcsolatok, rendkívül feszült volt a helyzet a két ország között. Ennek oka, hogy 2013. december 12-én az Egyesült Államokban letartóztatták Devyani Khobragade vezető indiai diplomatát, s a jelentések szerint megszégyenítő módon – levetkőztetés és alapos motozás – állították elő. A vád: a vízumpapírokkal történő csalás és közokirat hamisítás volt, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A diplomáciai botrány hatása nem maradt el, azonnal Amerika-ellenes tüntetések törtek ki egész Indiában. Az amerikai diplomaták engedélyeit bevonták, a két ország delegációja nem találkozott egymással, s az amerikai nagykövetség védelmét lecsökkentették.

Devyani Khobragade
Devyani Khobragade – a meghurcolt indiai diplomata

Csakhogy az amerikai vezetésnek komoly problémái vannak Modival. Washington ugyanis a jelenleg megválasztott indiai államfőt tette felelőssé a 2002-es guyarati mészárlásért és 2005-ben nem adott neki vízumot, amikor Modi az Egyesült Államokba akart utazni. Ezt a tilalmat csak 2014 elején oldották fel. Múlt héten Barack Obama amerikai elnök azt hangoztatta, hogy türelmetlenül várja az új kormány megalakulását, amellyel majd szoros együttműködésre törekszik. Az amerikai elnök reméli, hogy az elkövetkező évek legalább annyira gyümölcsözőek lesznek a kapcsolatok, mint az elmúlt években. A Fehér Ház kijelentette, hogy Modinak azonnal adnak amerikai vízumot, hogyha esetleg az országba látogatna.

Egy Amerika-ellenes tüntetés Indiában, a diplomata elleni bánásmód miatt.
Egy Amerika-ellenes tüntetés Indiában, a diplomata elleni bánásmód miatt.

Új utakon

„Miközben a 21 század első évtizede Kínáé volt, addig a következő három Indiáé lesz.” – többek közt ilyen kijelentéseket tett a BJP párt a győzelem után, ami hihetetlen mértékű optimizmusról tesz tanúbizonyságot. Az indiaik többsége Narendra Modiban látja a megoldást az ország gazdasági problémáira, s ezért hajlandóak elfogadni a nacionalizmusát és esetleges konfliktusosabb külpolitikáját. A világ nagyhatalmai egyelőre még nem tudják, hogy viszonyuljanak az új Indiához, de azt elismerik, hogy Új-Delhi szerepe világgazdaságban korántsem marginális, hanem pont ellenkezőleg: a Világbank legújabb jelentésében Indiát úgy említik, mint Ázsia második számú gazdasági nagyhatalmát, amely már Japánt is megelőzte.

Krajčír Lukács

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Forrásokat megtalálod: itt, itt, itt és itt

Előzmények:

A megtorpant óriás: Lassuló indiai gazdaság

Arab tavasz vagy arab tél? Káosz Pakisztánban

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!