A szlovákiai magyar kisebbség nyelvi és oktatásügyi jogai kerültek előtérbe az Európai Parlament keddi meghallgatásán Brüsszelben.

 

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője szervezésében nemzetközi szakértők és európai parlamenti képviselők részvételével zajló konferencián a Via Nova ICS, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom és a Fontos vagy! Mozgalom tagjai számoltak be a magyar kisebbség jogairól és helyzetéről Szlovákiában.

 

Az eseményen jelen voltak a Kisebbségi Munkacsoport társelnökei is: Gál Kinga, a katalán Jordi Sebastian képviselő, és a finnországi svédeket képviselő Nils Torvards.

 

 hirdetes_300x300  

A beszélgetést Csáky Pál nyitotta meg, aki kifejezte, hogy nagyon örül annak,  hogy egy ilyen fontos téma helyet kapott az EP-ben. Külön örömét fejezte ki, hogy a Kisebbségi Munkacsoport Társelnökei is időt szakítottak és jelenlétükkel megtisztelték a konferenciát.

 

brusszel2
A meghallgatás képei. Fotó: Körkép.sk

 

A kisebbségi problémák és Szlovákia

 

Gál Kinga beszédében kiemelte, hogy nemcsak az a fontos, amit a kétnyelvűségi mozgalom tagjai tesznek, hanem az is, hogy fiatalok teszik ezt. Ez egy olyan jelzés, ami mutatja, hogy a fiatalok számára igenis fontos a kétnyelvűség – emelte ki a Gál. „Amikor 2004-ben az EU tagja lett Magyarország és Szlovákia, hittem abban, hogy az EU csatlakozás segít abban, hogy a kisebbségek nem lesznek másodrangú állampolgárok, de a realitás mást mutat”. – mondta el Gál. Meglátása szerint az elmúlt évek legkomolyabb kisebbségi problémai az EU-n belül éppen Szlovákiából érkeztek, de hisz benne, hogy az EU intézményei ezt a problémát meg fogják tudni oldani. Hangsúlyozta, a magyar kisebbség a problémáik megoldásában mindig számíthat a Kisebbségi Munkacsoport támogatására.

 

Jordi Sebastian kiemelte, hogy globalizációban fontos a megőrizni az identitásunkat és saját nyelvünket. „A nyelvünk a lelkünk” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a katalán kisebbség problémái kissé mások, mint a szlovákiai magyar kisebbségé, mivel mellettük nincs egy szomszédos független katalán ország. „Bár vannak iskoláink, egyetemünk, a gyerekek például nem tudnak meséket nézni az anyanyelvükön a tévében” – mondta el.

 

brusszel5
A brüsszeli meghallgatás képei. Fotó: Lengyel Diana, Körkép.sk

 

Nils Forwald, a finnországi svéd kisebbség helyzetét mutatta be, hangsúlyozva, hogy náluk a civil szféra nagyon erős, ami segít az identitás megőrzésében.

 

A Via Nova ICS, a Fontos vagy! és a KDSZ is beszámolt

 

Vincze Loránt, az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniójának, a FUEN alelnöke elmondta, hogy a szervezetnek 93 kisebbség a tagja, ezért átfogó képük van az egyes kisebbségek helyzetéről. Vannak nagyon pozitív példák is, elsősorban Nyugat-Európában és szeretnék a pozitív példákat a többi nemzetiségek esetében is átültetni a gyakorlatba.

 

brusszel3
Kép: Körkép.sk, Lengyel Diana

 

Nagy David, a Via Nova ICS tagja prezentációjában elsősorban az asszimilációra hívta fel figyelmet, mely szerint minden nap 15 fővel csökken a szlovákiai magyarság száma, vagyis másfél óránként asszimilálódik egy-egy felvidéki magyar. Beszélt a kisiskolák problémáiról, melyeket a bezárás fenyeget, illetve a magyar tanórák csökkentéséről. Kovács Balázs a Kétnyelvű Dél-Szlovákia képviselője a diszkriminációra említett példákat, Orosz Örs pedig ismertette a vasúti kétnyelvűség problémáit, melyek a magyarlakta járásokat érintik.

 

Ezzel kapcsolatban egy petíciót is átadott, melyet a vasútállomások és megállóhelyek kétnyelvű kétnyelvűsítése érdekében fogalmaztak meg. A dokumentum értelmében az Európai Unió Alapjogi Chartájának 44. cikkében lefektetett petíciós jogukkal élve a vasútállomások és megállóhelyek nevének két nyelven történő feltüntetése érdekébe fordulnak az Európai Parlamenthez.

 

Csáky Pál EP-képviselő a meghallgatás után a Körképnek elmondta, hogy a meghallgatás jó légkörben zajlott. „Mindenki eljött, aki megígérte, itt voltak az EB szakértői, think-tankek, szakértői csoportok, képviselőik. Ami elhangzott, az számunkra nagyon kedvező. Örülök, hogy a Petíciós Bizottság elnök asszonya személyesen jött el, és vette át a petíciót, megígérve, hogy gyorsan, es komolyan fognak ezzel foglalkozni.”

 

brusszel6
A brüsszeli meghallgatás képei. Fotó: Lengyel Diana, Körkép.sk

 

A nyelvi és oktatási jogok témája az EP talaján folytatódik

 

Az itt elhangzott információkból összefoglalót készítünk, amelyet mind az összes 751 EP képviselő, szakbizottság es felügyelő megkap. A tartalom tehát megy tovább.” – tette hozzá Csáky.

 

A képviselő ismertette, hogy a továbbiakban egy jogi csoport vizsgálja meg a petíciót, mely jogi véleményt készít róla, majd a bizottságban megtárgyalják, különböző kiegészítő kérdéseket intézve a szlovák kormányhoz. „Érdemben mintegy fél év múlva, 8 hónap múlva tudunk tárgyalni erről a beadványról – zárta Csáky.

 

Lengyel Diana, Körkép.sk

 

brusszel7
A brüsszeli meghallgatás képei. Fotó: Lengyel Diana, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!