A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. A rendezvényt Chicagóban tartották volna, de Trump hívei és ellenfelei összecsaptak, ezért a republikánus elnökjelölt-aspiráns elnapolta a nagygyűlést. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns jelezte: lehetséges, hogy nem támogatják Trump elnökjelöltségét.

 

A chicagói Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlésen több száz, Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az elnökjelölt-aspiráns híveivel. Donald Trump kampányának felelőse lemondta és elnapolta a rendezvényt, maga Trump pedig az MSNBC televíziónak pénteken este adott interjújában elítélte az erőszakot, a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában pedig elhárított minden felelősséget a történtekért.

 

U.S. Secret Service agents detain a man after a disturbance as U.S. Republican presidential candidate Donald Trump spoke at Dayton International Airport in Dayton, Ohio March 12, 2016. REUTERS/William Philpott
Az amerikai titkosszolgálat emberei egy rendbontót állítanak elő Donald Trump szombati Dayton-i kampányrendezvényén. Fotó: REUTERS/William Philpott

 

Szombat reggelre kiderült, hogy az összecsapásokban két rendőr megsérült, és öt tüntetőt letartóztattak.     Az amerikai politikai élet élénken reagált az eseményekre. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns – Marco Rubio, floridai szenátor és John Kasich Ohio-i kormányzó – szombaton jelezte, nem biztos, hogy támogatni fogja  Donald Trump elnökjelöltségét.

 hirdetes_810x300  

 

Kasich pedig Cincinnatiban kampányolva azt fejtegette, hogy a Trump teremtette „mérgezett környezetben különösen nehéz támogatni őt”. Majd hozzátette: „Mi jobbak vagyunk ennél”.

 

Trumpot tette felelőssé a történtekért a harmadik, még mindig versenyben lévő elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz, texasi szenátor is. „Ő az egyetlen az elnökjelöltségért küzdők közül, akinek a rendezvényein elszabadul az erőszak. Nem ez volt az utolsó incidens… nekünk nem így kell politizálnunk” – fogalmazott a texasi szenátor.

 

Secret Service agents surround U.S. Republican presidential candidate Donald Trump during a disturbance as he speaks at Dayton International Airport in Dayton, Ohio, March 12, 2016. REUTERS/Aaron P. Bernstein
A biztonsági szolgálat gyűrűjében Trump fedezékbe vonul. Rotó: REUTERS/Aaron P. Bernstein

 

Közben Trump szombaton Ohio állam két városában, Daytonban és Clevelandben, este pedig Missouriban kampányolt. Szombaton délelőtt miniblogjában azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmány-kiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

 

Barack Obama amerikai elnök a Donald Trump chicagói kampánygyűlésén történt előző napi verekedések után arra figyelmeztette az elnökjelöltségre pályázó politikusokat szombaton, hogy kerüljék a feszültségkeltést és az inzultusokat.

 

MTI

Nyitókép: Pillanatkép a chicagoi zavargásokból – Trump vs Trump, Forrás: npr.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!