Az EU-Törökország csúcson a migránsválsággal kapcsolatosan benyújtott javaslat több országban is ellenérzéseket keltett. A panaszok listája hosszú, sok tagállamnak nem tetszett, hogy a korábban megegyezetthez képest jóval nagyobb kívánságlistával érkeztek a törökök a találkozóra – amiben a Financial Times forrásai szerint Merkel is nagyban hozzájárult.

 

Emlékeztetőül, a törökök akkor hajlandóak feltartóztatni a migránstömegeket, ha a korábban megegyezett 3 milliárd eurós EU-támogatást Brüsszel megfejeli további 3 milliárddal, ha az EU vízummentességet biztosít a 85 millió török állampolgár számára, illetve, ha felgyorsítják a török EU-csatlakozási tárgyalásokat.

 

Cserébe Törökország visszafogad minden területéről érkezett illegális bevándorlót, de minden egyes ilyen bevándorlóért az EU köteles befogadni egy szír menekültet. Egyesek szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EU nem választhatja meg, mennyi menekültet fogad be, de azt igen, hogy azok kik lehetnek (végzettség, kor, nyelvismeret alapján).

 

 hirdetes_300x300  
Hosszú hónapok óta nem sikerül megoldani az Európába tartó migránsok ügyét, forrás: dailymail.co.uk/archív
Hosszú hónapok óta nem sikerül megoldani az Európába tartó migránsok ügyét, forrás: dailymail.co.uk/archív

 

 

Az ellenzők

 

Azok a tagállamok, akik nincsenek oda Angela Merkel újabb ötletéért sem, továbbra is élesen bírálják a német vezetést, illetve nemzetállami szinten hoznak intézkedéseket a migránsok ellen.

 

Ilyen ország Ausztria is, aki szerint Törökország nem tud azonosulni az Európai értékrenddel, hiszen nem demokrácia, nincs sajtószabadság és keményen felléptek a törökországi kurd kisebbség ellen, ami emberjogi kérdéseket is felvet.

 

A V4-ek Macedóniával és Bulgáriával kiegészülve már korábban is egyeztettek migráns-ügyben, forrás: euractiv.com
A V4-ek Macedóniával és Bulgáriával kiegészülve már korábban is egyeztettek migráns-ügyben, forrás: euractiv.com

 

Bulgária sem pártolja az új javaslatot, mivel attól tart, hogy az intézkedések következtében nem csak Görögországban, de őnála is feltorlódnak a migránsok. Másik probléma, hogy az új javaslat csak az Égei-tengeren keresztül érkező migránsokra vonatkozik, és Bulgária határos Törökországgal, vagyis komoly migrációs nyomásnak lehet kitéve.

 

Ciprus célja a szigetország újraegyesítése, és az érdekérvényesítés érdekében nem valószínű, hogy nem használná ki a Török csatlakozás megakadályozását, ha a török fél akadályt gördít a egyesítő tárgyalások elé.

 

Franciaország számára a Török javaslat azért nem felel meg, mert Franciaország megtelt. Másrészt, a francia vezetésnek komoly aggályai vannak a török állami berendezkedéssel kapcsolatban, amely (legalábbis) fél-autokratikus rendszer, és amelyet a folyamatos terrorista-merényletek inkább a diktatúra irányába mozdítanak el.

 

Orbán Viktor, forrás: hnonline.sk
Orbán Viktor, forrás: hnonline.sk

 

Magyarország álláspontja, hogy a migráns-csere csak olaj tűzre, és nem oldja meg a migránsválságot, mert csak az Égei-tengeri szakaszt próbálja kezelni, de például az olaszországi migrációs útvonalat nem zárja le.

 

Spanyolország fellépése Angela Merkel és a török álláspont ellen, mert belpolitikai harc bontakozott ki, így az ország vezetői sorra a javaslat elvtelenségére, igazságtalanságára apellálva elutasítják azt.

 

 

Financial Times, Körkép.sk

Nyitókép: wykop.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!